Suroviny
- cuketa (nepřerostlé) 1 kg
- červená cibule (menší ) 1 ks
- kapie (menší ) 1 ks
- olej 4 lžíce
- červený vinný ocet 4 lžíce
- cukr špetka
- bazalka snítka
- sůl
- barevný pepř (celý )
Článek
20+ originálních receptů na výtečná letní jídla z cukety
Cuketa je snad nejvděčnější letní zelenina... Roste jako divá, má jemnou, neutrální chuť, kterou lze kombinovat téměř s čímkoli a díky nízkému obsahu kalorií se hodí pro...
Postup přípravy
- Cukety nakrájejte i se slupkou na drobné kostičky, cibuli nasekejte najemno a kapii taky.
- Na oleji krátce opečte nakrájenou zeleninu, asi pět minut.
- Zeleninu osolte, přidejte barevný pepř, vše zalijte červeným vinným octem, nechte prohřát a stáhněte z plotny.
- Do hotové salsy vmíchejte nasekanou bazalku, podle chuti přidejte trochu cukru.
- Pokud chcete zavařovat, salsu naplňte do sklenic, zavíčkujte a položte do pekáče naplněného horkou vodou.
- Pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a zavařujte 20 minut. Potom vypněte troubu a v horké troubě vše ještě nechte dalších 30 minut.
- Horké sklenice pak přendejte na utěrku víčkem dolů a nechte vychladnout.