S Citroënem za požitky do Mikulova. Přečtěte si, kde se nejlépe najíte a napijete!

I když tomu současná doba nepřeje, věřme, že se blýská na lepší časy. Tento článek berte jako inspiraci, kam vyrazit a pochutnat si, až to zase bude možné. V časech, kdy to ještě šlo, jsme vyrazili vyvětrat metropolitního Francouze Citroën C3 do jihomoravského historického a kulturního uzlu Mikulova.

V centru Mikulova si sice moc nepojezdíte, protože většina nejužšího centra je pěší zóna. Na druhou stranu, auto se hodí pro takové chvíle, kdy v některém z příjemných podniků ochutnáte víno, které vám chutná, a následně si pro něj vyrazíte třeba pro celý karton do vinného sklípku přímo za vinařem. Hodí se také jeho kompaktní rozměry, protože s parkováním je problém ve všech městech, Mikulov nevyjímaje.

Vinařská podoblast Mikulovsko, to zdaleka není jen Mikulov, ale také historická města Lednice a Valtice a známý Lednicko-valtický areál, a pokud zakotvíte v některém z příjemných mikulovských hotelů či penzionů, auto se vám na cestu po krásách jižní Moravy bude hodit. A že je Cé trojka spíš auto do města? Nemusíte mít obavy, do vinohradů se autem stejně nedostanete, protože jsou povětšinou oplocené, a na křivolakých „do kopce – z kopce“ silničkách vedoucích přes známé Pálavské vrchy nebo Dunajovské kopce to Citroën C3 s výkonem 110 koní v pohodě zvládne. I když budete mít kufr naložený kartony místního minerálního vína!

Mimochodem, kufr nové C3 má objem 300 litrů. Představte si, kolik je to vína. V objemu se to rovná rovným čtyřem stovkám „sedmiček“. 400 lahví vína vzhledem k jejich tvaru do kufru sice nenacpete, nicméně i tak je kufr Cé trojky, na to, že se jedná o kompaktní městský vůz nepřesahující délku 4 metry, dost velký. Vejdou se vám do něj nejen zavazadla, ale i nákup, a samozřejmě pár kartonků vína, protože bez nich se přece z jižní Moravy neodjíždí. Kam tedy v Mikulově vyrazit, když máte chuť na něco dobrého?

Sojka & spol.

Náměstí 10, Mikulov

Restaurace Sojka & spol. je v Mikulově rozhodně jedno z míst, co byste neměli minout, pokud se chcete výborně najíst, a to takovým způsobem, že nebudete zpocení funět ještě další dvě hodiny. V menu na vás nečeká soupis pětačtyřiceti pokrmů v čele se svíčkovou a gulášem, ale najdete v něm lehké a zdravé pokrmy „šmrncnuté“ světovou kuchyní. Legendární jsou třeba cuketové karbanátky s rakouským bramborovým salátem, thajské curry ve verzi kuřecí či veganské s tempehem nebo vždy skvěle připravený flank steak. I milovníci něčeho těžšího do žaludku si ale přijdou na své, kachnička s červeným zelím nebo hovězí líčka na pivě nezklamou. A jako předkrm nezapomeňte vyzkoušet dýňové trio. Oč se jedná? To se nechte překvapit.

P.S.: Poměrně osvěžující je, že se Jakub Sojka v Mikulově rozhodl jít trochu jinak na vinný sortiment, a v jeho restaurantu si tak nedáte moravské víno, ale pouze rakouské. Vždyť rakouská hranice je na dohled. Nezapomeňte také řádně prozkoumat krám v přízemí, který nabízí vše zdravé od koření přes víno, jídlo až po kosmetiku a drogerii.

Amici Miei

Alfonse Muchy 37/10, Mikulov

Oblast Pálavských Vrchů je jedna z nejteplejších u nás. A právě v Mikulově tak můžete také zažít tu pravou Itálii díky podniku rozeného Itala Carmela. Fixní jídelní lístek, tak jak to mnohdy v Itálii bývá, v Amici Miei nenajdete, zato tu ale najdete čerstvou pastu v pár variantách, domácí ravioli, bruschetty, gnocchi a plody moře, samozřejmě také italské sýry a uzeniny. A jak už italský zvyk velí, k vynikajícímu vínu tu dostanete pravé italské antipasti. O výborné kávě snad není nutné se ani zmiňovat. Procestovat Itálii v Amici Miei můžete nejen jídlem, ale i prostřednictvím vín, která jsou výběrem toho nejlepšího, co na Apeninském poloostrově máte šanci degustovat, ať už máme na mysli bílé, červené, nebo bublinky. Krev do žil vám vlije panáček nefalšované italské grappy. Cin cin!

Dobrý ročník

Náměstí 24, Mikulov

I když se situace lepší, Mikulov zatím není až tak velkou gastronomickou mekkou, jakou je mekkou vinařskou. Bylo by proto na pováženou, kdyby v našem výčtu chyběly ty nejlepší vinotéky v lokalitě! Tou nejznámější je kavárna Dobrý ročník sídlící na historickém náměstí už od roku 2009. Až se dobře najíte v restaurantu Sojka & spol., stačí přejít ulici a vytrávit v příjemném podniku Dagmar a Miry Králíkových. Co si tu můžete dát? Výborná vína pana domácího z jedinečné viniční tratě Turold a jeho vinařského kolegy Jirky Baláže z Dolních Dunajovic, stopičku něčeho ostřejšího z mnohdy nečekaných ovocných plodů z vlastního sadu, ale i skvělou kávu z malé rodinné pražírny v Liguri. Při užívání si života a popíjení přitom můžete sedět v centru dění, v podstatě přímo na mikulovské pěší zóně. A kdyby vás zajímaly taje pěstování révy vinné a výroby vína, neváhejte se sympatického majitele zeptat. Protože vína sám dělá, rád se s vámi o příhody nejen z vinohradů podělí.

Korek

Pavlovská 1, Mikulov

Říká vám něco zkratka ODK? Značí vinařský spolek Originál Dunajovské kopce, tedy spolek vinařů operujících na Dunajovských kopcích Liščí vrch a Ořechová hora rozpínajících se mezi obcemi Březí a Dolní Dunajovice. Právě tato skupina vinařů symbolizuje vinnou nabídku tohoto nejnovějšího vinotéčního přírůstku mezi podniky v Mikulově. Do skleničky či po lahvích zde dostanete to nejlepší, co v podobě Ryzlinku vlašského místní oblast nabízí. Aby vás množství vín, které jsou zde po skleničce dostupná v šíři vskutku jinde nevídané, nezmohlo, jako doprovod si určitě objednejte degustační prkénko nabité kvalitními uzeninami, ale hlavně sýry z místní Sýrárny Klimeš Mikulov. Právě Dušan Klimeš, který se před pár lety pustil do ruční výroby sýrů, provoz Korku zaštiťuje. Jeho sýry, to je lahoda a k vínu optimální doprovod.

Pro mlsné jazyky preferující sladší záležitosti, které neuspokojí nabídka vín, jichž ve sladkém provedení v nabídce přece jen tolik nenajdete, nabízí Korek dezerty z dílny SORRY – pečeme jinak. A vězte, že fakt pečou jinak!

Galerie Závodný

Husova 1707/3, Mikulov

Jestli nejste živi jen dobrým jídlem a pitím, ale jste i pro potěchu oka a duše, líbit se vám určitě bude v Galerii Závodný. Nenechte se zmást, nejedná se jen o zastávku kulturní, ale kombinaci výstavní síně a kavárny. Zaujme vás už vzhled budovy, která vyhrála v roce 2012 Grand Prix architektury a je vystavěná z bílých bloků vápence dovezených z chorvatského ostrova Brač. Galerie Závodný celoročně hostí výstavy umělců a při kochání se nad malbami a sochami se můžete osvěžit vínem z prestižních vinařství mikulovské vinařské podoblasti, třeba z pavlovského vinařství Ilias či přímo z vinařství Závodný. A abyste umění dokázali dobře vstřebat, dejte si k němu některý z vynikajících domácích dezertů. Momentálně galerie hostí výstavu Stanislava Kolíbala a Achilla Perilliho, kterou bude moci veřejnost vidět pro skončení vládních krizových opatření.

Co dalšího v cestě za chutěmi a vůněmi v Mikulově neminout?

  • Vinotéka Volařík
  • Bistro KUK
  • Bistro Drogérka
  • Starý Špitál U Piaristů
  • Degustační sklep Mikulov

Když už budete v Mikulově autem, skočte do Citroënu C3 a zajeďte si také…

  • … do Lednice do Burger´s Clubu na burger a poté na kávu do coffeesquare.cz
  • … do Valtic do Salonu vín a na oběd v česko-tyrolském rytmu do restaurace Albero
  • … do Dolních Dunajovic na českou klasiku do restaurace Praha a pak to vezměte do Březí, abyste si projeli legendární Dunajovské kopce
  • … do Klentnice do restaurace, kavárny a nově i muzea kávy Café Fara

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty