Základ
- arašídový olej (nebo rostlinný) 370 ml
- chilli papričky (nejlépe serrano, nakrájené nahrubo) 2 ks
- šalotka (nakrájená na půlkolečka) 1 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 10 stroužků
- sečuánský pepř (nebo celý černý pepř) 1 lžíce kuliček
- Sušené chilli papričky (drcené) 3–4 lžíce
- mletá pálivá paprika (nejlépe uzená, nebo kajenský pepř) 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- sůl (nebo glutamát sodný) 1/2 lžičky
Další možné přísady
- celá skořice 1 svitek
- badyán 4 hvězdičky
Postup přípravy
- Do kastrolu vlijte olej a přidejte do něj chilli papričky, šalotku, česnek a kuličky pepře. Vložte případně svitek skořice a badyán.
- Olej zahřívejte při středně nízké teplotě, aby mírně vřel, a takto vařte 20 až 30 minut, až pevné přísady začnou hnědnout. Dávejte pozor, doba se může trochu lišit v závislosti na velikosti kousků a teplotě oleje.
- Kastrol sundejte z plotýnky a nechte olej 2 až 3 minuty chladnout, ještě více nasákne chutěmi a vůněmi.
- V ohnivzdorné misce promíchejte chilli vločky, papriku, sójovou omáčku, cukr a sůl nebo glutamát. Do misky pak přeceďte lehce vychladlý olej, pevné přísady v cedníku nechte stranou vychladnout, budou křupavější.
- Z pevných přísad odstraňte skořici a badyán a zbytek křupavých přísad vmíchejte zpět do oleje. Dejte ho do uzavíratelné nádoby a nechte nejméně přes noc v chladu, aby se chutě a vůně rozvinuly. Před podáváním ho promíchejte.
PRIMA TIP: V lednici vydrží křupavý olej asi 1 měsíc. Pokud se vám zdá, že křupavé přísady nejsou dostatečně křupavé, osmažte je před vrácením do oleje ještě zvlášť na malé pánvi.
Chilli olej se báječně hodí na všechna asijská stir-fry, perfektně dochutí krémové i vývarové polévky, skvělý je například na vajíčka nebo pečenou zeleninu, a jakmile mu propadnete jako zbytek světa, dost pravděpodobně si ho budete dávat i na chleba s máslem nebo na zmrzlinu :).
Vyzkoušejte třeba výborné kuřecí kung pao podle návodného videoreceptu a dodejte mu švih díky křupavému chilli oleji
Kompletní recept najdete ZDE