Spezzatino

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Spezzatino Foto:
Spezzatino
Foto: profimedia.cz

Tak trochu jiný guláš, to je italský pokrm Spezzatino.

Suroviny
olivový olej 3 lžíce
hovězí kližka bez kosti a na kostky cca 900 g
šalotka, pokrájená 2 ks
česnek, nadrobno 2 stroužky
suché bílé víno 1 hrnek
drcená rajčata 2 hrnky
hovězí vývar 1–2 hrnky
sušená směs italských bylinek (bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn, tymián) 1 lžička
sůl, pepř
mražený hrášek cca 250 g
brambory, oloupané a na kostky 450 g
hladkolistá petrželka, pokrájená
Postup
1

V kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte po částech maso a orestujte ho dohněda na středně vysokém plameni.

2

Vyndejte z kastrolu a osušte na papírové utěrce. Přilijte zbylý olej, přisypejte šalotku, česnek a restujte doměkka.

3

Přilijte víno a výpek odškrábněte vařečkou ode dna. Přidejte rajčata, 1 hrnek vývaru, bylinky a dochuťte solí a pepřem.

4

Přiveďte k varu a přidejte orestované maso. Zakryjte poklicí a pozvolna vařte asi 1 a 1/4 hodiny – občas promíchejte.

5

Po uplynutí doby přisypejte brambory a vývar, pokud je omáčka příliš hustá. Povařte dalších 20 minut, dokud není maso naprosto měkké. Hrášek přidejte 5 minut před koncem. Dochuťte a zasypejte petrželkou.

Videa

reklama

reklama