Suroviny
- brambory 800 g
- máslo 60 g
- hladká mouka 50 g
- plnotučné mléko 700 ml
- dijonská hořčice 8 lžic
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- kopr 5 snítek
- sůl
- ocet
- cukr
- vejce 4 ks
Postup přípravy
- Omyjte brambory, rozložte je na plech a pečte při 180 °C dozlatova a doměkka, přibližně 45 minut.
- V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a na mírném ohni ji opékejte asi 3 minuty dozlatova.
- Zalijte směs horkým mlékem, důkladně rozmíchejte metličkou a přiveďte k varu. Omáčku za stálého míchání vařte přibližně 10 minut, dokud nezhoustne.
- Vmíchejte hořčici, zjemněte smetanou a přidejte nasekaný čerstvý kopr. Stáhněte z plotny, dochuťte solí, trochou octa a případně špetkou cukru podle chuti.
- Uvařte vejce natvrdo – vařte je 7 až 8 minut, poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- Podávejte vejce přelité lahodnou omáčkou společně s pečenými bramborami.
Vyzkoušejte také klasickou koprovou omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Koprová omáčka - jednoduchý recept na poctivou klasiku