Pečený čaj na zahřátí

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–7
Pečený čaj na zahřátí Foto:
Pečený čaj na zahřátí
Foto: Sladké bary / David Turecký

Pečený čaj slaví svůj návrat. Dělávaly ho naše babičky a teď se s ním můžeme potěšit i my. V zimě krásně zahřeje, a ještě navíc provoní celý dům. Variací je nepřeberné množství, každý si tak může vytvořit tu svoji.

Stačí dodržet základní poměr mezi ovocem, cukrem a… svou roli má samozřejmě i citron. Vše ostatní je už bonus navíc. Tak schválně jaká bude vaše nej kombinace.

Suroviny
ovoce, lepší je pouze čerstvé, ale dá se i mražené 1 kg
bio citron na kousky 1 ks
koření dle chuti (např. skořice, hřebíčky, hvězdička badyánu)
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice.

2

Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce – např. 300 g pomeranče, 250 g jablek, 250 g hrušek, 200 g malin. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte cukrem, přidejte citron a koření, např. ½ čajové lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu.

3

Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení.

4

Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.

5

Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu.

6

Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte.

7

PRIMA TIP: Cukrem tento recept nešetří, proto je vhodné volit alespoň třetinu až polovinu ovoce kyselejší, jako jsou mandarinky, brusinky, pomeranč… Pokud máte menší skleničky, větší kusy ovoce předem pokrájejte. Do verze pro dospělé můžete směle přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, co máte rádi.

Pečený čaj na zahřátí Foto:

Pečený čaj na zahřátí, foto: Sladké bary / David Turecký

Další skvělé tipy ze sladkých barů najdete v časpise Prima FRESH:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...

SLADKÉ BARY

50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete

Sladké bary Foto:

Stáňa Mutlová

Naučte se péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně! Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Stániny sladké majstrštyky jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak. Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu. Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.

Vychází v listopadu 2014, doporučená MOC 499 Kč, vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama