Jitka Rákosníková

Křupavý antivirus – Chilli crisp oil aneb křupavý pikantní olej je světový hit, který zvládnete vyrobit doma

Zdá se, že největším hitem, bez něhož se neobejde spižírna či lednička žádného globálního a pravověrného milovníka jídla (o milovnicích ani nemluvě), je chilli crisp oil. Balancuje na pomezí ochuceného oleje a kořenicí pasty, dá se připravit na bezpočet způsobů, ochutí kde co, vydrží takřka nekonečně, je to skvělý jedlý dárek – no prostě bomba. Ano, možná je i léčivý.

Kde se vzal?

V Číně. Hotový výrobek pod značkou Lao Gan Ma je údajně dítětem kuchaře Tao Huabiho, který ho začal roku 1997 pro tuto značku vyrábět. Okolo roku 2010 se stal mimořádně populární v USA, ale musela přijít koronavirová pandemie, aby se stal doslova kultovní záležitostí, šířící se prakticky pandemickou rychlostí... List New York Times ho dokonce nazval „naprostou nutností v podmínkách karantény“ i proto, že se chilli papričkám přisuzují výrazné antivirové a protizánětlivé vlastnosti. Poměrně rychle někoho napadlo, že ač je chilli crisp oil k mání v každém stánku s čínskými výrobky, dal by se snadno připravit po domácku. Jde vlastně jen o to, aby se do ostrého oleje s chilli papričkami dostaly ještě pěkně dokřupava opečené kousky dalších přísad, které mu dodají texturu a prostě křupavost. Nejběžnějšími „křupavkami“ jsou šalotky, česnek, paprika nebo nadrcené arašídy.

Na této omáčce vzniká prudká závislost, je dost možné, že brzy zjistíte, že si crisp oil dáváte nejen na asijská jídla, ale i na pizzu, ráno na vajíčka, lžíci přidáte do hovězího vývaru s nudličkami, a nakonec se přistihnete, že si chilli olejem ozdobíte zmrzlinový pohár.

A co dál?

Další příchutě ale i individualitu pak křupavému chilli oleji dodávají další koření i celá škála jiných přísad. Pokud tedy křupavému oleji propadneme, a to je věc celkem jistá, máme nekonečnou škálu možností si s ním hrát. Vaše sendviče, omáčky (a u skutečných fanatiků i dezerty) už nikdy nebudou stejné, natožpak mdlé… Křupavý olej je díky své pikantní, ostré slanosti dokonalým nositelem oné zázračné chuti zvané umami, kdy se nám v ústech všechny ingredience jídla spojí v naprosté blaho, aniž jsme schopni přesně určit, čím to vlastně je. Možností přípravy a využití je tolik, že na téma křupavý chilli olej vycházejí i celé kuchařky.

Jak na to

Hlavní přísadou oleje je pochopitelně olej. Jelikož je základním nosičem všech dalších chutí a vůní, nemá sám mít chuť a vůni nijak výraznou. Jelikož tato chuťovka pochází z Číny, je dobrým nosičem tamní nejpoužívanější olej, arašídový. Ale hodí se jakýkoliv jiný rostlinný olej bez vlastní výrazné chuti a vůně, například slunečnicový. Základními dalšími přísadami, které po osmažení dodají křupavost, jsou cibule šalotky, zelené nebo červené papriky, česnek a zázvor. Běžný je přídavek chilli vloček či sušených drcených chilli papriček, lze přidat také korejskou mletou chilli mouku gochugaru.

Další rozměr křupavosti dodají různé ořechy či semena, jako jsou sójové boby, ale třeba i arašídy, a samozřejmě sezamová semínka. A nakonec, o další vůně se postará hlavně koření a dochucovací přípravky, jako je sečuánský pepř, chilli koření, sójová omáčka, cukr, skořice, badyán a mnozí doporučují i špetku glutamanu sodného, jež umí všechny chutě ještě více zdůraznit. Můžete experimentovat i s bylinami a spoustou dalšího koření, například s kardamomem nebo bobkovým listem. Otrlí sahají po dalších super ostrých chilli papričkách…

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Chilli olej báječně dochutí například kuřecí kung pao. Připravte jej podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Autor článku

Jitka Rákosníková

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty