Head
- toustový chleba 5 plátků
Holandská omáčka
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- suché bílé vino 2 lžíce
Head
- pepř
- holandská omáčka
Postup přípravy
Toustový chléb nasucho opečeme na pánvi a obložíme plátky šunky.
V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme, přilejeme ocet a ztlumíme plamen. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek za 2-3 minuty pevný, vejce je hotové. Zastřené vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku, přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme.
Holandská omáčka: Bílé víno spolu s octem a pepřem přivedeme v rendlíku k varu, vaříme na mírném ohni, dokud se objem nesníží o jednu třetinu. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout. Přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme žloutky a celou směs vyšleháme. Připravíme si hrnec s vodou a na něj položíme misku. Ve vodní lázni směs šleháme pět minut, dokud nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká. Misku sundáme z vodní lázně a tenkým pramínkem pomalu přiléváme rozpuštěné máslo. Opět šleháme, dokud omáčka nezhoustne a neleskne se. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a můžeme hned podávat.