Na ozdobu
- jahoda 400 g
- cukr 25 g
Postup přípravy
1
Dortovou formu o průměru 23 centimetrů vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem
Potom nasypeme sušenky do igelitového sáčku a válečkem je rozmačkáme
Drobky nasypu do mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a dobře promícháme
Vláčnou hmotu rozprostřu do formy, rovnoměrně uhladíme obrácenou lžící a dáme na hodinu ztuhnout do chladničky
2
Vanilkovou tobolku podélně rozřízneme, na silnějším konci přidržíme a nožem z ní vyškrabu dřeň
Vanilkovou dřeň, žervé a moučkový cukr vyšleháme v míse do hladkého krému
V jiné míse ušleháme šlehačku a vmícháme ji do krému ze žervé
Krém vlijeme na sušenkový základ a obrácenou lžící uhladíme
Formu dáme přes noc do ledničky
Půl hodiny před podáváním dortu vyndáme formu z ledničky
Postavíme ji na širší konzervu, uvolníme boční stěnu formy a stáhnu dolů
Pak odstraníme dno formy i pečící papír a dort přenesu na servírovací tác
3
Polovinu jahod s cukrem a lžící vody rozmixujeme tyčovým mixérem a směs propasírujeme přes síto
Dort ozdobíme zbylými jahodami a na ně nalijeme jahodové pyré
A je hotovo