Tři dobré důvody, proč používat v kuchyni vakuovačku

Vakuování zaručeně prodlouží život a přirozenou chuť, vůni i barvu čerstvých potravin a delikates. Ale také hotových pokrmů nebo suchých potravin. Je proto ideální k uchování úrody ze zahrádky, přebytků od nedělního oběda nebo uskladnění suchých potravin, které by mohla poškodit vlhkost nebo škůdci. Dokáže ale mnohem víc – třeba zvýraznit chuť a aroma marinováním nebo přípravou v páře metodou sous-vide.

Prodlouží potravinám život

Vakuování je jednou z nešetrnějších metod, jak uchovat potraviny v chladničce nebo mrazničce nejen déle čerstvé, ale také plné vitaminů a hodnotných nutričních látek. A také původních senzorických vlastností. Třeba vakuovaná zelenina vydrží déle křupavá, a když ji předtím nakrájíte a naporcujete, nezhnědne a počká na vás v mrazničce až do doby, kdy ji upotřebíte.

Při vakuování se ve speciálním sáčku nebo speciální dóze odsaje všechen vzduch a vytvoří se mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Můžete tak uskladnit prakticky všechno – čerstvé uzeniny, nezrající sýry a porce masa od řezníka vydrží v chladničce o něco déle. A přebytky ovoce a zeleniny ze zahrádky na vás v mrazničce počkají i několik měsíců.

V zavakuovaných sáčcích ale bezpečně uskladníte i suché potraviny – například mouku, ořechy, mák, hrozinky nebo sušené ovoce či houby, které by mohla ve vlhčím prostředí napadnout plíseň nebo malí motýlci, kteří jsou postrachem každé spíže – moli. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením i zbytečnému vyhazování jídla.

Lepší skladovatelnost bez předávání pachů

Vakuování má i další praktickou stránku: tím, že z potravin odsajete vzduch, se zmenší objem. Do mrazničky tak s přehledem vyskládáte víc jídla. A klidně můžete vedle sebe umístit zavakuovaný kopr, ovoce a vinnou klobásu – protože jsou vzduchotěsně uzavřené, nebudou si vzájemně předávat pachy. A ovocný koláč, který později upečete, nebude cítit česnekem.

Zvýrazní chuť

Vakuování je skvělé nejen pro ukládání potravin, ale otevírá pole i kuchařské kreativitě. Dokáže totiž skvěle zvýraznit chuť.

Hodí se proto pro intenzivní marinování masa. Nejenže zkrátí dobu nutnou k prolnutí vůní, ale ještě vám pomůže docílit plnější chuti masa, protože marináda nemá kam utéct. Marinování je intenzivnější, efektivnější i kratší. A maso chutnější a křehčí.

Vakuované potraviny se také výborně hodí k přípravě pokrmů metodou sous-vide. Tedy pro dlouhé vaření zavakuovaných porcí při stálé nízké teplotě v rozmezí 50–70 °C, které se postará o nadpozemský chuťový zážitek. Zvýrazní totiž všechny přirozené chutě a to nejlepší, co potravina skrývala - bez rizika přesušení. S trochou cviku vykouzlíte pomocí této tajné zbraně francouzských šéfkuchařů ty nejnadýchanější rybí filety, svěží křupavou zeleninu nebo nejšťavnatější vepřová žebírka.

Zdroj: Gorenje

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty