Ingredience
- sůl 1 lžíce
- pepř 2 lžíce
- česnek 3
- rozmarýn
- petržel
- olivový olej 4 lžíce
- hovězí roštěnec 1.5 kg
- brambory 1 kg
- bílé fazole kus
- šlehačka 200 ml
- muškátový oříšek
- sůl
- máslo
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 220 °C, smícháme sůl, pepř, česnek, rozmarýn, petrželku a olivový olej. Směs vetřeme do masa v celku. Položíme do pekáče nejlépe s mřížkou a pečeme půl hodiny, pak ztlumíme troubu na 160 °C a pečeme ještě hodinu a 20 minut. Troubu vypneme a maso necháme půl hodiny odpočívat. Poté servírujeme.
Kaše: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, brambory scedíme, hrncem zatřepeme, aby se brambory rozpadly, přidáme máslo a teplou smetanu a důkladně rozmačkáme na jemnou kaši. Vmícháme fazolky, osolíme dle chuti, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a podáváme.
Hrášek: šalotky oloupeme, pokrájíme na čtvrtiny a promícháme s cukrem, opékáme na rozpálené pánvi, dokud šalotky nezkaramelizují a nezezlátnou. Mezitím vaříme 2 minuty mražený hrášek v horké osolené vodě, a když je měkký, přidáme k šalotkám a chvilku opékáme. Poté osolíme, opepříme a podáváme. K hrášku můžeme přidat šťávu z jednoho citronu a mátu.
Hlavní chod
Roštěnec v bylinkové krustě, bramborovo-fazolová kaše, hrášek se šalotkou
Ingredience:
1 lžíce hrubé soli
2 lžíce nahrubo drceného pepře
3 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn – posekaný
petrželka – posekaná
4 lžíce olivového oleje
1,5kg hovězího roštěnce, pokud možno s kostí
1kg brambor typu C
1 konzerva malých bílých fazolí – scezené, propláchnuté
200 ml smetany ke šlehání 33%
muškátový oříšek k nastrouhání
sůl
máslo
1 svazek šalotek
40g třtinového cukru
1kg mraženého hrášku
olivový olej
sůl
pepř