návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Vývar s tortellini a trhaným masem

4 porce
do 1,5 hodiny
Vývar s tortellini a trhaným masem
Vývar s tortellini a trhaným masem Autor: Marek Kučera
Domácí vývar bez výjimky vždycky předčí cokoliv kupovaného. A to i v případě, že na něj použijete pár zbytků z pečené drůbeže či králíka, kousek uzeného nebo různé odkrojky a zbylé kousky, které se v každé domácnosti vždycky najdou. Nebojte se polévku doplnit hotovými kupovanými plněnými těstovinami, které vám také konto nevybílí.
Reklama

PRIMA TIP: Polévka stojí a padá s pořádným domácím vývarem, ke kterému ale nebudete potřebovat žádné komplikované postupy ani suroviny. Prostě si dávejte do mrazáku různé odkrojky zeleniny, hub, případně masa včetně kostí (klidně i z pečené drůbeže), slupky z cibule, kůrky z tvrdého sýra nebo slaniny a čas od času z nich uvařte vývar.

Reklama

Postup

  1. Na vývar použijte větší hrnec, dejte do něj opláchnuté kosti, uzené stehno, různé odkrojky a kousky zeleniny. Zalijte 2 litry studené vody, uveďte do varu, lehce osolte, případně přidejte koření a ze začátku odstraňujte pomocí děrované naběračky vznikající pěnu. Na středně mírném stupni vařte asi hodinu. Vývar nechte trochu vychladnout a pak ho přes jemný cedník slijte do čistého hrnce. Odkrojky a kosti vyhoďte, stehýnko nechte stranou. Na čtyři porce budete potřebovat asi 1,2 litry vývaru, máte-li ho více, uchovejte ho v jiné nádobě v chladu pro další potřebu.
  2. Patřičné množství vývaru uveďte do varu, vsypte do něj plněné těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, což trvá obvykle jen pár minut. Mezitím oberte uzené stehýnko, maso rozdělte na vlákna a přidejte do polévky, jen aby se prohřálo. Polévku dochuťte solí a pepřem podle potřeby a podávejte ji posypanou petrželkou a hoblinkami parmazánu.
Reklama
PRIMA TIP: Podle toho, jaké suroviny jste použili na vývar, může být tučnější a různě silný. Necháte-li ho stát v chladu, utvoří se obvykle na povrchu vrstvička ztuhlého tuku. Tu sundejte, ale nevyhazujte, hodí se jako základ do různých polévek a omáček. Čistý vývar můžete ještě dál na mírném stupni odvařit, aby byl silnější, klihovité látky z kostí způsobí jeho zrosolovatění. Uchovávejte ho v chladu a spotřebujte do týdne, případně zmrazte jako šikovný – a velmi ekonomický – polotovar.
Vývar s tortellini a trhaným masem
Vývar s tortellini a trhaným masem
Marek Kučera

Další nápady, jak vařit skvělá jídla za málo peněz, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 6. března:

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Jaro je tady! Užijte si ho s čerstvými recepty v novém čísle časopisu Prima FRESH

Související témata: Polévky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama