Suroviny
- maso (kosti a odkrojky od různých pečínek apod., drůbeží skelet, krky, křidýlka – co máte po ruce) cca 500 g
- kuřecí stehno (uzené ) 1 ks
- cibule (malá ) 1 ks
- zelenina (na větší kousky nakrájená kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák)) 1 větší hrst
- pepř celý několik kuliček
- nové koření několik kuliček
- tortellini (hotové plněné tortellini (chlazené) dle vašeho výběru) 1 balení
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- parmazán (hoblinky )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIP: Polévka stojí a padá s pořádným domácím vývarem, ke kterému ale nebudete potřebovat žádné komplikované postupy ani suroviny. Prostě si dávejte do mrazáku různé odkrojky zeleniny, hub, případně masa včetně kostí (klidně i z pečené drůbeže), slupky z cibule, kůrky z tvrdého sýra nebo slaniny a čas od času z nich uvařte vývar.
Postup přípravy
- Na vývar použijte větší hrnec, dejte do něj opláchnuté kosti, uzené stehno, různé odkrojky a kousky zeleniny. Zalijte 2 litry studené vody, uveďte do varu, lehce osolte, případně přidejte koření a ze začátku odstraňujte pomocí děrované naběračky vznikající pěnu. Na středně mírném stupni vařte asi hodinu. Vývar nechte trochu vychladnout a pak ho přes jemný cedník slijte do čistého hrnce. Odkrojky a kosti vyhoďte, stehýnko nechte stranou. Na čtyři porce budete potřebovat asi 1,2 litry vývaru, máte-li ho více, uchovejte ho v jiné nádobě v chladu pro další potřebu.
- Patřičné množství vývaru uveďte do varu, vsypte do něj plněné těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, což trvá obvykle jen pár minut. Mezitím oberte uzené stehýnko, maso rozdělte na vlákna a přidejte do polévky, jen aby se prohřálo. Polévku dochuťte solí a pepřem podle potřeby a podávejte ji posypanou petrželkou a hoblinkami parmazánu.
PRIMA TIP: Podle toho, jaké suroviny jste použili na vývar, může být tučnější a různě silný. Necháte-li ho stát v chladu, utvoří se obvykle na povrchu vrstvička ztuhlého tuku. Tu sundejte, ale nevyhazujte, hodí se jako základ do různých polévek a omáček. Čistý vývar můžete ještě dál na mírném stupni odvařit, aby byl silnější, klihovité látky z kostí způsobí jeho zrosolovatění. Uchovávejte ho v chladu a spotřebujte do týdne, případně zmrazte jako šikovný – a velmi ekonomický – polotovar.
Vývar s tortellini a trhaným masem Zdroj: Marek Kučera