Tipy na 3 speciální menu: asijské brambory, párování nebo dobře známé fish & chips
Zdroj: Honza Martínek
Tipy na 3 speciální menu: asijské brambory, párování nebo dobře známé fish & chips
Zdroj:
Honza Martínek
Máte rádi brambory, asijskou kuchyni, ústřice nebo třeba fish & chips? Pokud jste alespoň na jednu z těchto věcí odpověděli ano, je tento článek přesně pro vás. V druhé polovině srpna mají hned tři restaurace připravená speciální menu, díky kterým si můžete toto všechno vychutnat. Tak čtěte dál!
Brambory v asijské kuchyni ovládnou srpnové menu v Bramborách
Brambory a Asie? Na první pohled nesourodá dvojice, ale v kuchyni to mezi nimi zajiskřilo. Do 29. srpna 2025 servírují v restauraci Brambory na Pankráci speciální menu, kde se tradiční surovina z českých polí potkává s vůněmi a chutěmi Orientu.
Hosté se mohou těšit na smažené bramborové kofty s květákem a hráškem, které doplní cizrnový hummus z červené řepy, čočkový chléb pappadum a salát s pečenou zeleninou. Na své si přijdou i milovníci masa. Na menu najdou hovězí brisket po indonésku s brambory grenaille, flank steak s bulgogi omáčkou, tempurou z batátů a kimchi nebo vepřová žebra v korejské marinádě s wasabi bramborovým salátem.
A právě kimchi tu má speciální příběh – dorazilo přímo z kuchyně sesterské restaurace Sia, která je ikonou asijské gastronomie v Praze. Díky tomuto propojení se na talíři potká domácí brambora s autentickou chutí Asie.
Na čtvrtý KRO pop-up Párování dorazí do Vršovic Big Smokers a Alma Wines
Srpnový díl letního pop-upu s názvem Párování, který probíhá přes léto v KRO Vršovice, bude ve znamení vinobraní a grilování. Návštěvníci budou moci ochutnat speciály pod taktovkou Big Smokers v rámci jejich BBQ TOUR, čerstvý burčák a víno z Alma Wines. Párování je letní série pop-upů, která propojuje víno, street food a hudbu. Každý měsíc přichází do KRO Vršovice jiný spřátelený kuchař či kuchařka a představují zábavný street food. Doplňují je lokální vinaři a vinařky se svou produkcí, často limitovanou a raritní. Akce je okořeněná speciálními DJ sety a hudbou k tanci i poslechu.
Párování s Big Smokers a Alma Wines proběhne ve čtvrtek 28. srpna 2025 od 16 hodin. „Čtvrté Párování s Big Smokers a vinobraním bude takovým vrcholem letní sezóny. Tentokrát to pojmeme ve velkém a rozšíříme se na celé náměstíčko před KRO,“ vysvětluje Vojta Václavík, zakladatel bister KRO a restaurace Alma.
Grilované ústřice z Big Smokers
Zdroj: KRO Kitchen
Grilované ústřice z Big Smokers
Zdroj:
KRO Kitchen
Grilovací masteři z Big Smokers přivezou kromě grilů i pojízdnou udírnu. Své umění představí s pomocí grilovaných ústřic a Andouille klobás, čerstvě vyuzených hovězích brisket a přeštických bůčků. To vše doplněné pečivem z KRO Bakery.
Na místě se bude podávat burčák z čerstvě kvasícího moštu z biodynamické vinice z okolí Kutné Hory. K ochutnání bude také speciální frozé – vinná ledová tříšť a dále novinka, víno Blanc 24, které je nově k dispozici v limitovaných plechovkách z Alma Wines. Na místě budou další lahve z vinařství Krásná Hora. Návštěvníci si budou moct vyzkoušet také lisování hroznového moštu na ručním lisu.
Součástí Párování je také DJ set, o který se tentokrát postarají DJ Jonas Paul, jehož sety návštěvníci KRO pop-upů dobře znají, a DJ Jeffology z Champion Sound.
„Párování jsme vymysleli, protože jsme si přáli, aby se vršovické KRO etablovalo jako prostor, kde se propojují lidé z gastronomie, vinaři a hosté, kteří ocení kvalitní street food a naturální vína. Přijďte ochutnat skvělé jídlo a pití a zažít jedinečnou atmosféru, kterou Párování má. Protože co spojuje víc než jídlo, pití a skvělá hudba?” zve Vojta Václavík.
Na akci je vstup zdarma, rezervace není nutná.
Fish & Chips v Bruxxu aneb britská klasika s belgickým přízvukem
Fish and chips. Symbol britské kuchyně, který zná celý svět. A teď se tento smažený fenomén zabydlel v centru Prahy – přesněji řečeno v restauraci Bruxx, kde mu nasadili belgický kabát. Smažit se tady bude ve velkém stylu.
Do 26. srpna 2025 si hosté Bruxxu mohou vybrat mezi divokým lososem v panko strouhance, mořským okouníkem v kukuřičné krustě, kalamáry v kořeněné mouce s kořením vadouvan a osvědčenou klasikou v podobě tresky z norských fjordů v pivním těstíčku, jaké by se neztratilo ani v londýnské hospodě.
Fish Chips v Bruxxu
Zdroj: Hynek Hampl
Fish Chips v Bruxxu
Zdroj:
Hynek Hampl
K porci ryby s hranolky nebo pečenými bramborami dostanou hosté i hráškový krém a domácí tatarku, která se krásně vpije do křupavé strouhanky. Navíc si mohou zvolit jednu ze tří výrazných omáček – třeba majonézu z uzených švestek, pikantní rouillé nebo francouzskou gribiche.
Letní týden, který chutná po dovolené – lehce, svěže a trochu jinak. V Bruxxu servírují fish and chips, jak je neznáte.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ