Olivia Andrews

Telecí ossobuco s kapustovou gremolatou z pomalého hrnce

Moje hodnocení
5x

Toto vynikající italské casserole z jemného telecího masa je zpestřeno kapustovou gremolatou. Na tento recept budete potřebovat alespoň pětilitrový pomalý hrnec, ale přinášíme i recept na přípravu v troubě.

4 porce
120 minut

Suroviny

  • olivový olej 3 lžíce
  • hladká mouka 50 g
  • ossobuco (telecí kližka s morkovou kostí) 1,2 kg
  • cibule nakrájené na kolečka 2 ks
  • celá skořice 1 svitek
  • mleté nové koření 1/2 lžičky
  • bílé víno (suché bílé víno) 250 ml
  • nahrubo nakrájená rajčata 2 ks
  • nahrubo nasekané oregano 3 lžíce
  • kuřecí vývar 500 ml
  • bobkový list 2 ks
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • vypeckované sicilské zelené olivy 130 g
  • krémová polenta nebo bramborová kaše k podávání

Gremolata

  • najemno nakrájená kapusta 75 g
  • česnek, najemno nakrájený 1 stroužek
  • šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 1 lžíce

Postup přípravy

  1. V POMALÉM HRNCI: Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje na středně vysokou teplotu. Do mísy vsypte mouku, opepřete a osolte. Telecí obalte v mouce a 5 minut pečte dozlatova. Vložte maso do pomalého hrnce. Snižte teplotu na střední a přilijte do hrnce zbytek oleje. Přidejte cibuli, skořici a nové koření a 4 minuty smažte, dokud cibule nezměkne. Přilijte víno a nechte alkohol 3 minuty odpařovat. Poté tuto směs, rajčata, oregano, vývar, bobkové listy a citronovou kůru dejte do pomalého hrnce. Osolte a opepřete. Vařte 6 hodin na nízkém stupni a pak opatrně přidejte olivy. Vařte ještě hodinu, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti.
  2. Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na gremolatu. Osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát, aby citronová šťáva změkčila kapustu.
  3. Podávejte s polentou nebo bramborovou kaší a gremolatou.
  4. V TROUBĚ: Předehřejte troubu na 150 °C. Ve velkém žáruvzdorném hrnci rozehřejte polovinu oleje na středně vysokou teplotu. Do mísy vsypte mouku, opepřete a osolte. Telecí obalte v mouce a 5 minut pečte dozlatova. Maso vyjměte. Snižte teplotu na střední a přilijte do hrnce zbytek oleje. Přidejte cibuli, skořici a nové koření a 4 minuty smažte, dokud cibule nezměkne.
  5. Vraťte telecí do hrnce a přidejte rajčata, oregano, víno, bobkové listy a citronovou kůru. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte minutu probublávat, poté přilijte vývar a opět přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a pečte 90 minut v troubě. Přidejte olivy a nechte v troubě dalších 30 minut, dokud maso nezměkne.
  6. Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na gremolatu. Osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát, aby citronová šťáva změkčila kapustu.
  7. Podávejte s polentou nebo bramborovou kaší a gremolatou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Olivia Andrews


Přečtěte si také

Recepty