zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka

Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka

Hodnoceno: 2x
Škvarkové cukroví se hojně peklo za první republiky, kdy bylo máslo drahé a častěji jste ve spíži našli sádlo nebo škvarky. Ty jsou samy o sobě neutrální, pokud je neposolíte, a pomleté suroviny krásně spojí. Po upečení ozdobte pracny mléčnou čokoládou a nechte je pár týdnů rozležet.
do 1,5 hodiny
30–40 ks porcí

reklama

Suroviny (30–40 ks porcí)

Obalení:

Postup

  1. Čokoládu nalámejte do misky. Misku postavte na rendlík s vroucí vodou, čímž vytvoříte vodní lázeň, a čokoládu nechte rozpustit. Občas ji promíchejte. 
  2. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte škvarky, cukr, sůl a hřebíček a metličkou zapracujte vejce. Přisypte mouku a ořechy a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc. 
  3. Formičky lehce vymažte máslem a naplňte je vychlazeným těstem. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte pracny 15 minut dozlatova. Moučkový cukr promíchejte se skořicí a hřebíčkem. 
  4. Upečené pracny vytáhněte, ještě vlažné je opatrně vyklepněte a obalte ve směsi cukru a koření. Uložte je ve vzduchotěsné nádobě v chladu a suchu.

PRIMA TIP: Pokud jste nezdědili nerezové či plechové formičky po mamince či babičce, kupte si silikonové formy, ve kterých se nikdy nic nepřipeče, nepřilepí a také se nemusí vymazávat žádným máslem. Bohužel nebývají tak fotogenické jako staré formičky.

Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka

reklama

Moje sváteční pečení
Josef Maršálek

Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby. 

Vydává nakladatelství XYZ

Související témata: cukroví , pracny , Josef Maršálek , Vánoce , Sladké , Česká kuchyně