Josef Maršálek

Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou podle Josef Maršálka

Moje hodnocení
2x

Škvarkové cukroví se hojně peklo za první republiky, kdy bylo máslo drahé a častěji jste ve spíži našli sádlo nebo škvarky. Ty jsou samy o sobě neutrální, pokud je neposolíte, a pomleté suroviny krásně spojí. Po upečení ozdobte pracny mléčnou čokoládou a nechte je pár týdnů rozležet.

1 porce
90 minut
česká

Těsto

Obalení

Postup přípravy

  1. Čokoládu nalámejte do misky. Misku postavte na rendlík s vroucí vodou, čímž vytvoříte vodní lázeň, a čokoládu nechte rozpustit. Občas ji promíchejte.
  2. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte škvarky, cukr, sůl a hřebíček a metličkou zapracujte vejce. Přisypte mouku a ořechy a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
  3. Formičky lehce vymažte máslem a naplňte je vychlazeným těstem. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte pracny 15 minut dozlatova. Moučkový cukr promíchejte se skořicí a hřebíčkem.
  4. Upečené pracny vytáhněte, ještě vlažné je opatrně vyklepněte a obalte ve směsi cukru a koření. Uložte je ve vzduchotěsné nádobě v chladu a suchu.

PRIMA TIP: Pokud jste nezdědili nerezové či plechové formičky po mamince či babičce, kupte si silikonové formy, ve kterých se nikdy nic nepřipeče, nepřilepí a také se nemusí vymazávat žádným máslem. Bohužel nebývají tak fotogenické jako staré formičky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty