Suroviny
- cuketa 300 g
- lilek 300 g
- cherry rajčata 1 hrst
- paprika 1 ks
- jarní cibulka 1 svazek
- čerstvé oregano (nebo jiné bylinky)
- citronová šťáva
- olej (nejlépe olivový)
- sůl
Na tento skvělý a lehký recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic – a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.
Postup přípravy
- Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky.
- Zeleninu rozložte na plech s pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.
- Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami.
- Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.
PRIMA TIP: Na grilování se vám bude hodit zelenina v co nejlepším stavu – čerstvá nebo dobře uskladněná. Ideální je speciální zásuvka v lednici s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi poslouží antibakteriální podložka FreshPad.