S vášní pro jídlo pro Whirpool

Nakládaná grilovaná zelenina aneb léto ve skleničce

Moje hodnocení
2x

Zelenina teď má svou sezónu, a tak jen ten pravý čas vyzkoušet i nové možnosti, jak ji zpracovat. Pokud máte rádi grilovanou nebo pečenou zeleninu, máme pro vás jednoduchý recept, jak ji naložit a prodloužit jí život. Použít ji potom můžete jako přílohu k masu, do salátu, na křupavou bagetu, k těstovinám nebo vlastně jakkoliv, jak vám bude vyhovovat.

2 porce
30 minut
středomořská

Suroviny

Na tento skvělý a lehký recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic – a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.

Postup přípravy

  1. Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky.
  2. Zeleninu rozložte na plech s pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.
  3. Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami.
  4. Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.

PRIMA TIP: Na grilování se vám bude hodit zelenina v co nejlepším stavu – čerstvá nebo dobře uskladněná. Ideální je speciální zásuvka v lednici s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi poslouží antibakteriální podložka FreshPad.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo pro Whirpool


Přečtěte si také

Recepty