Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kokosový dort s limetkou
Kokosový dort lehký jako vánek se jistě stane vrcholem jakékoliv oslavy. A máslový krém s limetkou mu dodá ten správný šmrnc.
nad 2 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
Na korpus:
- neslané máslo 250 g
- krupicový cukr 250 g
- mouka s kypřícím práškem 250 g
- Sůl 1 špetka
- sušený kokos 100 g
- velké vejce 4 ks
- Mléko 2 lžíce
Na máslový krém:
- moučkový cukr 200 g
- neslané máslo 100 g
- kůra ze 2 limetek
Na polevu:
- krupicový cukr 250 g
- vaječný bílek 50 g
- sušený kokos 50 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 150 °C, u plynové na stupeň 2.
- Korpus: Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte do hladké hmoty. Směs přendejte lžící na dortové formy a uhlaďte povrch. Pečte uprostřed trouby 1–1¼ hodiny, dokud se nebude uprostřed zvedat a bude pevný na dotek.
- Vyndejte dort z trouby, nechte ho asi 15 minut chladnout ve formě, potom jej vyndejte a nechte úplně vychladnout.
- Máslový krém: Práškový cukr přesijte do mísy, přidejte máslo, limetkovou kůru a šťávu a vše vyšlehejte do hladké hmoty.
- Korpus dortu rozřízněte na tři kola a naplňte máslovým krémem.
- Poleva: nalijte do hrnce 150 ml vody a přidejte cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Zvyšte teplotu a uveďte sirup do varu a vlhkou mašlovačkou smyjte zbylé krystalky cukru ze stran hrnce. Směs vařte bez míchání, dokud nedosáhne teploty 121 °C. Až se směs bude blížit požadované teplotě, ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte v míse bílky do tuhé hmoty. Se stále zapnutým mixérem postupně sníh přidávejte do sirupu a šlehejte 5–10 minut, dokud směs nebude lehká a nadýchaná.
- Rychle rozložte polevu po povrchu dortu, uhlaďte a vtlačte do ní strouhaný kokos. Nechte zatuhnout.
- Prima tip: Korpus dortu bez náplně a polevy dejte do vhodného obalu a zamrazte. V mrazáku vám vydrží 1 měsíc. Před kompletací nechte korpus důkladně rozmrazit.
Kokosový dort s limetkou Foto: isifa.com