Roman Čaník / Lagarto

Dokřupava upečený vepřový bok s hráškovým pyré a pečenou mrkví

Moje hodnocení
15x

Vepřový bůček je šťavnatý kus masa, který je v Česku velmi oblíbený. Přesvědčte se, že i z obyčejného bůčku lze připravit slavnostní pokrm, kterým okouzlíte své hosty. Kreativní recept připravil šéfkuchař Roman Čaník z teplické restaurace J&J Lagarto.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vepřový bůček pořádně nasolte hrubozrnnou solí a nechte 4 hodiny v lednici odpočívat. Poté maso opláchněte a zabalte do potravinové fólie a následně do alobalu, tak aby strany boku byly otevřené. Bůček takto připravený vložte do pekáče a pečte v troubě při 88 °C cca 8 hodin, naspod trouby přidejte pekáček s vodou, aby se při pečení vytvořila pára. Po upečení je třeba bůček přebalit do čisté fólie a zatížit něčím těžkým a nechat vychladnout v lednici.
  2. Mrkev očistěte a upečte v alobalu s medem, fenyklovými semínky, solí a trochou oleje doměkka.
  3. Hrášek dejte do rendlíku s trochou vody a solí, zahřejte, přidejte máslo a dochuťte citronem. Část hrášku rozmixujte na hladké pyré, část nechte v celku.
  4. Vychlazený bůček nakrájejte na 4 porce a kůží dolů opékejte dozlatova a následně dopečte ze všech stran, aby se maso dostatečně prohřálo.
  5. Na talíř položte nádherně opečený bůček, kolem dejte hráškové pyré i celý hrášek a upečenou mrkev. Polijte silnou kuřecí omáčkou a ozdobte kerblíkem a lichořeřišnicí.

J&J Lagarto zve na kulinární zážitek

J&J je jedinou restaurací severočeské sítě Lagarto. Vede ji talentovaný šéfkuchař Roman Čaník, který svůj um vypiloval pod vedením Přemka Forejta v Entrée. Nyní v Teplicích předvádí kreativní polední menu a večeře s nádechem fine diningu.

J&J Lagarto, Nákupní centrum Fontána 3. patro, nám. Svobody 3312, Teplice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Roman Čaník / Lagarto


Přečtěte si také

Recepty