Nálev
- voda 500 ml
- ocet 250 ml
- nové koření 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- pepř celý 1 lžička
- sůl 1 lžička
- bobkový list 4 kusy
Postup
- Buřty oloupeme, podélně nařízneme, pomažeme hořčicí, naplníme kouskem okurky, cibulí, sušenými rajčaty, olivami a dle odvahy přidáme chilli. Propícháme špejlí, líp nasáknou lák.
- Nálev: Do rendlíku hodíme lžíci starého koření, lžičku celého pepře a 4 bobkové listy. Zapneme na polovinu výkonu a necháme koření rozvonět. Přilijeme 0,5 l vody, čtvrt litru octa, lžíci cukru, lžíčku soli, vaříme okolo 10 minut.
- Na dno sklenice nasypeme cibuli nakrájenou na kolečka a naskládáme jeden naplněný buřtík vedle druhého. Vrstvy cibule a buřtů střídejte tak dlouho, dokud není sklenice plná. Poté ji zalijeme nálevem z vody, octa a koření, který jsme deset minut provařili, a dáme sterilovat asi 45 minut na 80 °C. Na závěr ještě jedna dobrá rada: Vydržte a nechte 14 dní uležet.
Autor receptu: DJ Nadja Hůlková