Suroviny
- vepřová panenka 3 ks šála
- výpek (ze slaniny) 1
- sůl
- pepř
Omáčka
- portské víno 250 ml
- hroznové víno 2 hrsti
- cukr 100 g
- demi-glace
- sůl
Dekorace
- maldonská sůl
Postup
Bramborová kaše
- V neosolené vodě uvaříme doměkka brambory, scedíme, přidáme smetanu, vyšleháme, přidáme máslo, vyšleháme.
- Nakonec přepasírujeme, aby nebyly hrudky. Dochutíme lanýžovou pastou a solí.
Maso
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Maso odblaníme, nakrájíme na stejných 5 kusů, hodně opepříme. Orestujeme ze všech stran na rozehřáté pánvi na výpeku ze slaniny a oleje.
- Vyjmeme z pánve a pořádně osolíme. Vložíme do trouby a pečeme 9 minut. Necháme 5 minut odpočinout a rozřízneme podélně.
Omáčka
- Portské víno, demi glaz, sůl a cukr svaříme do konzistence medu.
- Přidáme hrozny.
Servírování
- Omáčku pomocí lžíce polejeme na talíři. Přidáme 1,5 velké lžíce kaše a panenku řezem nahoru.
- Dochutíme maldonskou solí.
Autor receptu: Josef Rafael
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!