Suroviny
- tofu (pevné) 400 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- zelená curry pasta 2–3 lžíce
- kokosové mléko 400 ml
- zeleninový vývar 250 ml
- zelená paprika 1 ks
- červená paprika 1 ks
- mrkev 1 ks
- bambusové výhonky (nebo 1 menší kedlubna) 100 g
- rybí omáčka (nebo tamari) 2 lžíce
- cukr krupice (přírodní nebo palmový) 1 lžíce
- limetková šťáva 1 lžíce
- thajská bazalka (lístky) 1 hrst
- sůl

Postup přípravy
- Tofu nakrájejte na kostky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte asi polovinu oleje a osmažte na něm tofu ze všech stran, 5 až 7 minut. Vyndejte ho a nechte stranou.
- Do pánve dejte zbylý olej a až se rozehřeje, vmíchejte kari pastu. Smažte ji a promíchávejte asi 1 až 2 minuty, až se rozvoní. Pomalu vlijte kokosové mléko a vývar, dobře promíchejte.
- Do omáčky vmíchejte na proužky nakrájené papriky a plátky mrkve a, nemáte-li bambusové výhonky, na sirky nakrájenou kedlubnu. Při mírné teplotě vařte asi 10 minut, až zelenina změkne.
- Do kari vmíchejte tofu, případně na proužky nakrájené bambusové výhonky, sójovou omáčku a cukr. Dobře promíchejte a zlehka vařte ještě asi 5 minut.
- Mimo plotýnku pak dochuťte limetovou šťávou, bazalkou, solí a je-li třeba, kápněte ještě trochu sójové omáčky. Kari podávejte nejlépe s vařenou jasmínovou rýží.
PRIMA TIP: Existují tři základní thajské curry pasty. Zelená je z nich nejpálivější. Pokud nechcete jídlo tolik ostré, můžete použít středně pálivou červenou pastu nebo nejjemnější žlutou pastu.
Vyzkoušejte také další thajskou klasiku Pad thai nudle podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pad thai s kuřetem nebo tofu – thajské nudle, které nejde nemilovat
Inspirujte se i dalšími recepty s tofu v asijském stylu