Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi
Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě
Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi
Zdroj:
Jak jíme zdravě v zimě
Zima si přímo říká o velkou mísu horké polévky. A pokud je navíc příjemně pikantní, je to ještě lepší. vyzkoušejte jednoduchou thajskou polévku s tofu a spoustou zeleniny, která krásně zahřeje a také zasytí díky kokosovému mléku, tofu a rýžovým nudlím.
Postup přípravy
-
Bílou cibuli nakrájejte na půlměsíčky o šířce cca 0,5 cm. Česnek a jarní cibulku nakrájejte najemno. Rajčata nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm, mrkev nakrájejte na nudličky a tofu nakrájejte na plátky široké 1 cm. Koriandr nasekejte nahrubo. Nyní do většího hrnce napusťte 2,5 l vody na vaření nudlí a přiveďte k varu. Mezitím si v jiném větším hrnci rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli, česnek, jarní cibulku, rajčata a mrkev a vše opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
-
Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř, hrnec nezakrývejte a směs vařte 8–9 minut na středním plameni. Poté do hrnce nalijte kokosové mléko, ztlumte plamen na mírný stupeň a vařte ještě 3–4 minuty. Až začne vřít voda v prvním hrnci, ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do hrnce rýžové nudle a vařte je po dobu uvedenou na obalu (obvykle se jedná o 2–3 minuty).
-
Než se dovaří nudle a polévka, stranou si na vysokém plameni nasucho rozpalte nepřilnavou pánev a opečte na ní plátky tofu (postačí 1 minuta z každé strany). Uvařené nudle sceďte, propláchněte pod studenou vodou, rozdělte do 4 talířů a zalijte polévkou z hrnce. Poté do každého talíře přidejte opečené tofu, nakrájenou chilli papričku a nasekaný koriandr. Nakonec si rozkrojte na čtvrtiny limetku, rozdělte ji k jednotlivým porcím polévky a podávejte.
Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi
Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě
Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi
Zdroj:
Jak jíme zdravě v zimě