Suroviny
- bílá cibule (oloupaná) 50 g
- česnek 2 stroužky
- jarní cibulka 60 g
- rajčata (střední ) 2 ks (2x 160 g)
- mrkev (oloupaná) 100 g
- tofu (tvrdé,natural) 340 g
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- voda 2,5 l
- olivový olej 1 lžička
- zeleninový vývar 800 ml
- sójová omáčka (se sníženým obsahem soli) 4 lžíce
- rýžový ocet 2 lžíce
- kokosové mléko 150 ml
- rýžové nudle (vlasové) 210 g v suchém stavu
- chilli papričky (čerstvá,nakrájená najemno) 1 lžíce
- limetka 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Bílou cibuli nakrájejte na půlměsíčky o šířce cca 0,5 cm. Česnek a jarní cibulku nakrájejte najemno. Rajčata nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm, mrkev nakrájejte na nudličky a tofu nakrájejte na plátky široké 1 cm. Koriandr nasekejte nahrubo. Nyní do většího hrnce napusťte 2,5 l vody na vaření nudlí a přiveďte k varu. Mezitím si v jiném větším hrnci rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli, česnek, jarní cibulku, rajčata a mrkev a vše opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
- Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř, hrnec nezakrývejte a směs vařte 8–9 minut na středním plameni. Poté do hrnce nalijte kokosové mléko, ztlumte plamen na mírný stupeň a vařte ještě 3–4 minuty. Až začne vřít voda v prvním hrnci, ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do hrnce rýžové nudle a vařte je po dobu uvedenou na obalu (obvykle se jedná o 2–3 minuty).
- Než se dovaří nudle a polévka, stranou si na vysokém plameni nasucho rozpalte nepřilnavou pánev a opečte na ní plátky tofu (postačí 1 minuta z každé strany). Uvařené nudle sceďte, propláchněte pod studenou vodou, rozdělte do 4 talířů a zalijte polévkou z hrnce. Poté do každého talíře přidejte opečené tofu, nakrájenou chilli papričku a nasekaný koriandr. Nakonec si rozkrojte na čtvrtiny limetku, rozdělte ji k jednotlivým porcím polévky a podávejte.
Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě