Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pikantní thajská polévka s tofu a rýžovými nudlemi

Moje hodnocení
6x

Zima si přímo říká o velkou mísu horké polévky. A pokud je navíc příjemně pikantní, je to ještě lepší. vyzkoušejte jednoduchou thajskou polévku s tofu a spoustou zeleniny, která krásně zahřeje a také zasytí díky kokosovému mléku, tofu a rýžovým nudlím.

4 porce
30 minut
asijská

Suroviny

  • bílá cibule, oloupaná 50 g
  • česnek 2 stroužky
  • jarní cibulka 60 g
  • střední rajčata 2 ks (2x 160 g)
  • mrkev, oloupaná 100 g
  • tvrdé tofu natural 340 g
  • čerstvý koriandr 1 hrst
  • voda 2,5 l
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1 lžička
  • zeleninový vývar 800 ml
  • sójová omáčka se sníženým obsahem soli 4 lžíce
  • rýžový ocet 2 lžíce
  • kokosové mléko 150 ml
  • vlasové rýžové nudle 210 g v suchém stavu
  • čerstvá chilli paprička, nakrájená najemno 1 lžíce
  • limetka 1 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Bílou cibuli nakrájejte na půlměsíčky o šířce cca 0,5 cm. Česnek a jarní cibulku nakrájejte najemno. Rajčata nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm, mrkev nakrájejte na nudličky a tofu nakrájejte na plátky široké 1 cm. Koriandr nasekejte nahrubo. Nyní do většího hrnce napusťte 2,5 l vody na vaření nudlí a přiveďte k varu. Mezitím si v jiném větším hrnci rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli, česnek, jarní cibulku, rajčata a mrkev a vše opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
  2. Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř, hrnec nezakrývejte a směs vařte 8–9 minut na středním plameni. Poté do hrnce nalijte kokosové mléko, ztlumte plamen na mírný stupeň a vařte ještě 3–4 minuty. Až začne vřít voda v prvním hrnci, ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do hrnce rýžové nudle a vařte je po dobu uvedenou na obalu (obvykle se jedná o 2–3 minuty).
  3. Než se dovaří nudle a polévka, stranou si na vysokém plameni nasucho rozpalte nepřilnavou pánev a opečte na ní plátky tofu (postačí 1 minuta z každé strany). Uvařené nudle sceďte, propláchněte pod studenou vodou, rozdělte do 4 talířů a zalijte polévkou z hrnce. Poté do každého talíře přidejte opečené tofu, nakrájenou chilli papričku a nasekaný koriandr. Nakonec si rozkrojte na čtvrtiny limetku, rozdělte ji k jednotlivým porcím polévky a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty