návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tofu na rajčatech – Đậu sốt cà chua

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 30 minut
Tofu na rajčatech
Autor: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Tofu na rajčatech
Báječné jídlo pro vegetariány a milovníky tofu. Jeho prosté spojení s jarní cibulkou a rajčaty potvrzuje známou pravdu, že v jednoduchosti je krása.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Tofu nakrájejte na osm stejně velkých kousků a opečte je na 4 lžících oleje ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte osušit na papírové utěrce.
  2. Zelenou nať cibulek nakrájejte na 1–2cm plátky, bílou část nadrobno. Rajčata nakrájejte na kostičky.
  3. V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte bílou část z jarních cibulek a opékejte zhruba 2 minuty, až zesklovatí. Vsypte rajčata, osolte, promíchejte, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a nechte rajčata změknout. Přidejte opečené tofu a rybí omáčku, promíchejte a zhruba po 5 minutách přilijte vodu, zvyšte teplotu a svařte tekutinu na polovinu. Vmíchejte glutamát a zelenou nať cibulky a podávejte s rýží.

PRIMA TIP: Glutamát

Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.

VietnamSKÁ

Kuchařka s rodinným příběhem

Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Foto:

 

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafefin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává Sevruga, 399 Kč.

Související témata: tofu , Hlavní jídla , Vietnamská kuchyně