Suroviny
- uzené maso 600 g
- sůl
- bobkový list 1 ks
- brambory (menší) 800 g
- máslo 1 lžíce
- žlutá cibule 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- brynza 130 g
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej 2 lžíce
- zelené fazolky 400 g
- červená cibule 1 ks
Postup přípravy:
- Maso vložte do vroucí osolené vody s bobkovým listem a vařte doměkka cca 60 minut. Brambory dobře omyjte a ve slupce vařte v osolené vodě 10 minut. Pak je sceďte a nechte okapat.
- V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm žlutou cibuli nakrájenou najemno. Přidejte mouku a krátce orestujte. Zalijte mlékem a vývarem z masa (200 ml) a vařte cca 20 minut. Poté vmíchejte brynzu, rozpusťte ji a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou z masa.
- V pánvi rozehřejte olej a zvolna na něm opečte brambory dozlatova. Pak je vyndejte, do výpeku dejte fazolky a červenou cibuli pokrájenou na měsíčky, osolte, opepřete a restujte 4 minuty. Maso rozkrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, opečenými bramborami a fazolkami.
Chcete zkusit další klasiku se slovenskými chutěmi? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Halušky se zelím a uzeným
Nebo si vyberte z dalších receptů s uzeným: