Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Uvařte si pravý ruský boršč podle receptu krok za krokem

Boršč - polévka do ruské zimy

Boršč - polévka do ruské zimy Zdroj: iStock

  • Zavřít

Boršč - polévka do ruské zimy Zdroj: iStock

Boršč, podobně jako země svého původu, budí emoce. Buď ho lidé milují, nebo ho nemusí. Faktem je, že boršč je polévka do zimy. Do pořádné zimy! A když ho uděláte poctivě, nezbude vám, než si ho zamilovat.

Boršč je silný masový vývar a s kousky vařeného masa, zeleninou, bramborami a červenou řepou. Tak jako je symbolem Ruska chrám Vasila Blaženého nebo zasněžené březové lesy, tak je i tato sytá červená polévka pravým národním jídlem ruského lidu.

Naučíme vás ho takový, jaký má být!

Nejprve pár pravidel pravého boršče:

1) Typickou chuť a vůni ruskému boršči dává vařená červená řepa.

2) V pravém ruském boršči být alespoň dva druhy masa. Klidně i více.

3) V Rusku se boršč nezahušťuje! Nikdy!

4) Vývar z kostky? Ne, prosíme, ne.

5) Boršč se podává jako přesnídávka, lehký oběd, s pirohy jako celý oběd anebo k večeři.

6) Na závěr do něj patří ruská kysaná smetana, kterou můžeme pro naše účely nahradit českou tučnou zakysankou.

Boršč se neuvaří za chvíli. Není to rychlovka ani levná polévka. Vstupní náklady se mohou zdát docela vysoké. Ale! Právě proto se borče dělá celý kotel, zasytí a zahřeje mnoho a mnoho strávníků. Pak se opravdu vyplatí, jak z finančního, tak z časového a zdravotního hlediska. Je vydatný, dobrý, zdravý. Až ho budete dělat, dělejte ho s láskou a poctivě, všechna ta práce se v jeho chuti odrazí.

Potřebujete:

• 350 g hovězího žebra nebo hrudí a jednu hovězí kost

• 300 g vepřové plece nebo bůčku s kostí a kůží

• 300 g krůtího či kuřecího na polévku

• 3 středně velké mrkve

• 1/4 celeru

• 1 větší petržel

• 1/4 střední hlávky bílého zelí

• 3 velké brambory

• 1/2 plechovky vařených fazolí

• 1 lžíce čistého rajského protlaku

• 2 malé nebo 1 velkou červenou řepu

• bobkový list

• nové koření

• pepř

• sůl, cukr, ocet

• zakysanou smetanu na ozdobu a zahuštění

1) Masový vývar

- Do tlakového hrnce dejte vařit hovězí maso a kosti.

- Přidejte koření: 4 kuličky nového koření, 6 celých pepřů, 2 bobkové listy a vrchovatou polévkovou lžíci soli.

- Po hodině varu přidejte vepřové i krůtí/kuřecí s kůžemi.

- Vařte pod tlakem ještě zhruba půl hodiny.

- Maso nechte ve vývaru, vše musí vychladnout. Vývar si můžete připravit i den dopředu a druhý den svrchu sebrat přebytečný tuk.

2) Řepa

- Oloupejte řepu, nakrájejte na kostky.

- Vložte do půl litru vody se lžičkou soli a polévkovou lžící octa.

- Vařte do změknutí, ale nepřevařte.

- Řepu vařte odděleně, protože potřebuje delší dobu varu než ostatní zelenina, a také by při společném vaření zabarvila brambory i zelí dorůžova.

3) Polévka

- Nakrájejte brambory, mrkev, zelí, petržel i celer na podobně velké kousky.

- Sceďte masový vývar, aby byl čistý od masa i tuku.

- Nakrájenou zeleninu orestujte na tuku v hrnci do mírného zezlátnutí.

- Pak zeleninu přelijte vývarem, přidejte brambory a pomalu vařte.

- Mezitím oberte z kostí čisté libové maso a nakrájejte. V Rusku si potrpí na velké kusy, u nás to budou menší sousta.

- Když jsou brambory skoro už měkké, přilijte do velkého hrnce červenou řepu i s vodou, v níž se vařila.

- Přidejte předvařené fazole a lžíci rajského protlaku.

- Nakonec přidejte očištěné maso.

- Polévku dochuťte solí, octem a cukrem do vyvážené sladkokyselé chuti.

- Polévku nezahušťujte, pouze podávejte se zakysanou smetanou, která se servíruje zvlášť. Každý si nabere podle chuti.

Připravila Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky červená řepa polévky boršč recepty na polévky recept na boršč ruský boršč

Návrhy pro vás

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou


Přečtěte si také

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Soutěžící

Jakub Biolek

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Novinky

Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

Prostřeno!

Prostřeno: Piškotová pomáda

Prostřeno!

Prostřeno: Vepřové výpečky, špenát a domácí bramborový knedlík

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi a knedlíčky

Prostřeno!

Prostřeno: Chuťovky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Švihlíková: Sto tisíc Filipínců a půlka Afriky Česko nespasí. Model levné práce tvrdě narazil Zelení šílenci, varoval Babiš Slováky před hnutím Šimečky. Jde přitom o spojence ANO Hrubý domácí produkt meziročně klesl. Výsledky jsou horší, než statistici očekávali

prima-zeny

Jiří Strach poznal manželku při natáčení Anděla Páně. Byla zadaná a vlastnila penzion Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů

prima-zoom

Vědci zmapovali ztracený kontinent Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu

prima-fresh

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

prima-cool

Kazma ukázal výherní kód První trailer návratu Tomu Raidera: Novou Laru Croft hraje slavná hvězda marvelovek V sobotu ve 20.15 dorazí Nesnesitelná tíha obrovského talentu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Zrzek to rozjede na tři minuty. Agáta Hanychová zaútočila na rodinu Simony Krainové LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Vřesy a vřesovce: Jak rozeznat rostliny s podobným jménem, květem i nároky na pěstování Udělejte si výlet do Třebíče a navštivte větrný mlýn, vodojem a vyhlídkovou věž Dům z filmu Ďábel nosí Pradu se prodal. Nádherná nemovitost má vlastní knihovnu i hřiště

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.