Pro všechny milovníky grilování si Tefal připravil příjemný dárek. Inteligentní gril s názvem Tefal Optigrill. Měla jsem tu možnost tuto novinku vyzkoušet a musím uznat, že se opravdu povedla.
Grilování ještě nikdy nebylo snazší
Grilování je nejen u nás velký fenomén. A ač se to zdá jako jednoduchá věc dát maso na gril a čekat, ne vždy jsme potom s výsledkem spokojeni. Ono totiž trefit správnou teplotu a délku opékání masa, pokud nejste vyškolený odborník, se v mnoha případech dá srovnat se sázkou do loterie. Stačí malé zaváhání a z drahé suroviny se rázem stane předmět podobný tuhé podrážce. S novinkou od značky Tefal už to ale neplatí!
A v čem je tento gril tak unikátní? Jeho technologie je založena na 3 pilířích:
1. Tefal Oprigrill má 6 přednastavených programů – červené maso, hamburgery, drůbež, klobásy, ryby a sendviče. Pokud nastavíte jeden z těchto programů, gril dokáže automaticky regulovat teploty během grilování a díky tomu je potom výsledkem dokonalé propečení přesně na míru. Pokud se již nemůžete dočkat, ale stále máte potraviny zmražené, stačí nastavit fuknci „Mražené potraviny“ a gril automaticky připzůsobí teplotní parametry. Poslední funkcí na grilu je „Manuální režim“. Ideální pro všechny ostatní suroviny, na které se nevztahují přednastavené programy. V tomto případě, ovšem musíte grilování hlídat.
2. Gril má zabudovaný senzor, který automaticky detekuje tloušťku a množství suroviny určené ke grilování. Následně přizpůsobí teplotu a čas přípravy pro spolehlivé propečení jakkoli silné vrstvy daného pokrmu. Myslete tudíž na to, abyste do grilu vkládali vždy maso přibližně stejné tloušťky.
3. A jak poznáte, že je ugrilováno tak, jak jste si přáli? Jednoduše podle světelného indikátoru stupně propečení, která v průběhu grilování mění barvu a zároveň při dosažení každého stupně propečení vydá zvukový signál. Žlutá – rare (krvavý), oranžová – medium (středně propečený) a červená – well done (propečený).
A jaké jsou další výhody Tefal OptiGrillu? Grilovací desky jsou mírně nakloněné a všechen tuk a šťáva stékají do velké odkapávací misky. Tím pádem si maso připravíte dokonce dietně. Nepřilnavý povrch grilovacích desek má plochu 600 cm2 a je snadno omyvatelný. Vyjímatelné desky i miska na šťávu lze umýt i v myčce. Pokud toho máte připraveno ke grilování více, bohatě stačí mezi jednotlivými porcemi gril pouze utřít papírovou utěrkou.
Podtrženo sečteno, s tímto grilem prakticky nemáte šanci cokoliv pokazit. Ať už si budete připravovat maso, zeleninu, ryby nebo sendvič, rozhodně to bude stát za to.
A jako bonus pro vás máme recept na steak z hovězího puku marinovaný v limetové šťávě:
Suroviny:
Hovězí pupek, asi 750 g, 1 hrnek koriandrových lístků, ½ hrnku čerstvé limetové šťávy, 2 lžíce řepkového oleje, 6 stroužků česneku, 2 jarní cibulky, 2 papričky jalapenos, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžička soli
Postup:
V mixéru smíchejte koriandr, limetovou šťávu, olej, česnek, cibulku, papričky jalapenos a kmín, až získáte hladkou směs. Tou pak přelijte hovězí pupek. Nechte marinovat v lednici několik hodin, klidně přes noc.
Před grilováním oklepejte z masa přichycené zbytky marinády a pořádně osolte.
Připravte si gril: zvolte program červené maso a zmáčkněte OK. Jakmile gril zapípá a kontrolka přestane fialově blikat, položte maso an gril a zavřete víko.
Počkejte, dokud se barva kontrolky nezmění podle vámi požadovaného stupně úpravy. Po vyjmutí maso překryjte alobalem a nechte pár minut odpočívat. A pak už stačí jen nakrájet na tenké plátky a podávat.
Autor: Martina Čerňanská, PR