Představte si, že jste právě nastrouhali sýrovou spršku parmazánu na krásný talíř těstovin nebo třeba na salát Caesar a uvědomili jste si, že jste došli na konec sýrového klínu. Hlavně nepodlehněte pokušení vyhodit ten tvrdý kousek kůrky do koše, má toho ještě hodně co nabídnout.
Nejlepší způsoby, jak při vaření použít zbytky parmazánové kůrky
Kůra parmazánu je ztvrdlý vnější okraj sýrového kola, který (v případě pravého parmazánu Parmigiano Reggiano) poznáte podle vyraženého nápisu. Kůra parmazánu je přirozenou součástí procesu výroby sýra. Neobsahuje žádný vosk ani jiné nejedlé látky. Je to pouze okraj sýra, který časem vysychá a tvrdne. Kůra je sice technicky vzato jedlá, ale její ztvrdlá struktura znesnadňuje krájení nebo strouhání. Z tohoto často přehlíženého kousku vysušeného sýra však můžete i tak získat chuť plnou umami.
Co dělat s parmazánovou kůrou
Parmazánové kůrky se skvěle hodí do pokrmů, které se vaří pomalu a nechybí v nich tekutina, v níž se kůrky mohou rozmočit. Kůra se při vaření pomalu hydratuje a stává se poddajnější, ale nedojde tak daleko, aby se rozpadla. Před podáváním kůrku odstraňte, stejně jako byste odstranili bobkový list nebo sáček s bylinkami či kořením.
- Polévky a vývary: Kousek kůrky vhoďte do vývaru nebo do hrnce s polévkou, např. minestrone. Kůrky mohou být i samostatným základem pro aromatický parmazánový vývar, který je skvělý třeba pro přípravu italského risotta!
- Fazole a obiloviny: Zkuste kůrky přidat před vařením do várky sušených fazolí, cizrny či čočky, nebo dokonce do rizota, abyste získali sýrovou, pikantní a umami chuť.
- Omáčky a dušená jídla: Parmazánové kůrky jsou skvělým doplňkem do dlouze dušených masových pokrmů nebo různých omáček na těstoviny, které vaříte ve větších dávkách, např. ragù bolognese.
Připravte pravé italské ragù bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete
Kde koupit parmazánové slupky
Pokud nemáte po ruce žádné zbytky parmazánových kůrek, zkuste se zeptat v italských lahůdkách nebo na sýrovém pultu v místním obchodě s potravinami nebo ve specializované prodejně sýrů. Všude, kde krájejí menší kousky parmezánu z velkého kola, mohou být kůrky na prodej. Pokud budete mít štěstí, můžete si vytvořit domácí zásoby. Případně postupně uchovávejte zbytky ze spotřebovaných kusů parmazánu.
Jak skladovat parmazánové kůrky
Parmazánové kůrky vydrží v zipovém sáčku v lednici několik měsíců, ale jistější je skladování v mrazáku (v sáčku na zip), kde vydrží prakticky neomezeně dlouho. Před použitím je nemusíte rozmrazovat, stačí je rovnou hodit do hrnce!
Zdroj: thekitchn.com
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH