Smrk ztepilý málokoho napadne jíst. Ale kdo jednou ochutná jemné smrkové výhonky, tak se nebude moci dočkat příští sezony. Doba, kdy je tento jehličnan k jídlu, se měří opravdu na dny.
Ochutnejte měkoučké stromy – smrkové výhonky vnesou do kuchyně svěží chuť!
Smrk se u nás v Česku vyskytuje skoro všude. Roste snadno a rychle; a bez problémů se množí i jako náletová dřevina. Každý ho zná, což se pro kulinární použití také hodí. Často je vysazován v monokulturních lesích, a tak nemá vždy to nejlepší renomé. Zdá se, jako by se s dalšími rostlinami ani moc nesnášel, ale není to tak docela pravda. Je dobrým ochráncem pro porosty šťavele kyselého, který je v kuchyni velmi vítán, ale také nejrůznějším houbám nebo lesním plodům. Málokdo si však dovede představit, jak je sám smrk vynikající i v kuchyni.
Jak ho sbírat
Štíhlý strom je nejen oblíbeným stromem lesníků, ale i šlechtitelů. Má mnoho zahradních variet, které se ovšem zpravidla k jídlu nehodí. Totéž platí o všech sestříhaných živých plotech nebo tvarovaných stromech. Tyto typicky městské smrky raději nechte jejich okrasné funkci. Ke sběru se nejlépe hodí výše zmíněné náletové porosty. A to z mnoha důvodů. Stromky jsou mladé a jejich výhonky jsou jemné. Všechno máte hezky při ruce, v ergonomicky příjemné výšce. A pak je tu i trochu morální aspekt – jsou to stromy, které nikdo nesázel a tak jejich otrháváním neničíte práci jiných.
Do kuchyně se hodí velmi jemné výhonky, které se sotva vyklubaly ze šupinatých obalů. Smrk je dřevina a tak rychle dřevnatí. Trhejte z každého stromu jen pár větviček, abyste strom příliš neponičili a nenarušili jeho růst.
Co s ním v kuchyni
Před sběrem je třeba ověřit, jestli vám smrk chutná. Druhy si jsou hodně podobné, ale některé jsou příliš tuhé, jiné příliš „pryskyřičné“. Výhonky mají jemnou nakyslou chuť, šťavnatou strukturu a výjimečnou trvanlivost v porovnání s ostatním jedlým kvítím a býlím. Jejich použití v kuchyni je velmi překvapivé. Hodí se totiž do slaných i sladkých kreací. Používejte ho především čerstvý. Výhonky je třeba vždy nasekat. Dobře ladí s tvarohem a to i v kombinaci s dalšími bylinkami. Dají se použít na čerstvé brambory nebo do polévek. Jsou vynikajícím doplňkem k rybám a to ve studené omáčce nebo jen na prosté posypání.
Ve sladké kuchyni se uplatní především se zmrzlinami nebo sladkými marmeládami, ale i v limonádách. Je to jedna z mála rostlin na seznamu těch, které se dají konzervovat. Zavařování s použitím nejrůznějších receptů na okurky, ale raději bez cukru, skýtá nekonečné radosti z originálního tvoření. V zimě pak máte k dispozici zavařené vzpomínky na nejkrásnější období jara.