Kdo říká, že vejce musí být jen o víkendové snídani? Stejně dobře se hodí i k obědu nebo k večeři. Jsou nabitá živinami a jídla z nich připravíte bleskurychle.
4 tipy na rychlé večeře z vajec, které zvládnete připravit do 20 minut
Pár vajec se najde v každé lednici a po hektickém dni, jako když je najdete! Mohou být skvělým základem zdravé a rychlé večeře.
Vajíčkovou pomazánku milují snad všichni. Nemusíte čekat na Velikonoce, abyste si ji udělali. Recepty v řadě variant se jen tak neomrzí, tak si na ně vzpomeňte, kdykoli není na přípravu večeře dost času. Kromě klasiky můžete do pomazánky přidat třeba brynzu, čerstvé bylinky nebo konzervu tuňáka. Nic nezkazíte ani nahrubo rozmačkanými bílými fazolemi z plechovky.
Vyzkoušejte lahodnou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Omelety a frittaty jsou skvělou večeří, když potřebujete něco teplého do žaludku. Ať už je to klasická francouzská omeleta s vláčným středem nebo italská frittata, hotové jsou raz dva a pokaždé mohou chutnat jinak podle toho, co najdete v lednici. Využít můžete kdejaký kousek zeleniny, houby, bylinky, uzeniny i sýry.
PRIMA TIP: Do omelet můžete chytře zužitkovat i zbytky z předešlého dne jako vařené brambory, těstoviny či pečenou zeleninu.
Vaječné muffiny si zamilujete pro jejich variabilitu a jednoduchost. Než se rozpálí trouba, rozšleháte vejce, přidáte špenát, cherry rajčata nebo nadrobno pokrájenou papriku, kousky slaniny nebo sýra, osolíte, opepříte a dochutíte česnekem a bylinkami. Můžete je upéct jen tak ve vymaštěné formě na muffiny nebo jim připravit hnízdečko z listového těsta či tenkých plátků slaniny.
Shakshuka je blízkovýchodní jídlo, které je v původní verzi tvořené kořeněnou omáčkou z paprik a rajčat, do které se vyklepnou vajíčka a bez míchání se nechají dojít. Možností, z čeho připravit podušku pod vejce, je ale mnohem víc. Můžete připravit zelenou shakshuku z listové zeleniny nebo využít plechovku fazolí v rajčatové omáčce, přidat kousek klobásy a trochu zeleniny.
PRIMA TIP: Zkuste ve stylu shakshuky připravit tradiční české lečo. Orestujte zeleninu a uzeninu a nakonec navrch vyklepněte vejce, ale už je nemíchejte.
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz, zdroj foto: iStock