Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červená paprika 1 ks
- grilovací klobása 250 g
- mletý kmín 1 lžička
- sladká paprika 1 lžička
- chilli 3/4–1 lžička
- kajenský pepř
- loupaná rajčata (z plechovky, nakrájená na kostky) 2 ks (jedna cca 400 g)
- rajský protlak 2 lžíce
- sůl
- vejce 6 ks
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- pečivo (chlebové placky)
Na přípravu receptu potřebujete syrové klobásky na gril, skvělá je např. tradiční italská salsiccia. Podstatné je, že obsah klobásek vyndáte ze střívek a přidáte je do rajčatové směsi. Pokud můžete, zajděte si pro ně do řeznictví, nicméně nebojte se zapátrat v běžných supermarketech. Jen si dostatečně pročtěte jednotlivé etikety.
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání restujte doměkka.
- Přidejte česnek, papriku, maso vymačkané ze střívek klobás, kmín, mletou papriku a chilli. Restujte, dokud česnek nezměkne a nerozvoní se.
- Následně přidejte pokrájená rajčata a rajčatový protlak. Snižte plamen a nechejte probublávat asi 10–15 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne. Dochuťte solí.
- Lžící udělejte do omáčky šest menších důlků a do každého rozklepněte jedno vejce. Zakryjte pokličkou a vařte cca 5 minut (žloutky by měly být ještě lehce tekuté).
- Před podáváním opatrně promíchejte bílky s rajčatovou omáčku (jako na obrázku), ale pozor: nesmíte poničit žloutky. Vše posypejte petrželkou a podávejte s chlebovými plackami.