Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou
                                                    
                        Zdroj: Bio zebra
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Bio zebra
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Pečené kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu.
                        
                     
                
                                
                    V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.
Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou
Potřebujete:
	- 1 bio kuře
 
	- 1 bio cibule
 
	- 2 lžíce bio másla pokojové teploty
 
	- sůl
 
Na nádivku:
	- 8 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
 
	- 400 ml bio mléka
 
	- 3 bio vejce
 
	- hrst bio slaniny
 
	- hrst nasekané petrželové natě v bio kvalitě
 
	- špetka muškátového oříšku
 
	- sůl a pepř na dochucení
 
Postup:
	- Kuře osolte ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložte do pekáče a připravte si nádivku.
 
	- Toustový chleba nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Do druhé mísy přidejte mléko a žloutky. Vše promíchejte pomocí metličky.
 
	- Přidejte muškátový oříšek, promíchejte. Poté si navlhčete toustový chleba v mléce. Slaninu nasekejte na kostičky a promněte ji, aby se rozdělila.
 
	- Přidejte do nádivky, opepřete a osolte. Nyní nasekejte přiměřené množství petržele. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně vmíchejte do nádivky.
 
	- Takto připravenou nádivkou naplňte kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřete. Můžete použít také nit. Nyní si nakrájejte cibuli na měsíčky a přidejte ji do pekáče společně s máslem.
 
	- Zalijte troškou vody. Ze zbylé nádivky udělejte kuličky a přidejte ke kuřeti do pekáčku. Pečte v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podlévejte.
 
Jemná bylinková nádivka s oříšky
Potřebujete:
	- 1 bio kuře
 
	- 4 lžíce bio másla
 
	- 1 bio šalotka
 
	- hrst tymiánu v bio kvalitě
 
	- sůl
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 2
                                                    
                        Zdroj: Bio zebra
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 2
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Bio zebra
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
Na nádivku:
	- 4 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
 
	- 3 bio vejce
 
	- hrnek bio mléka
 
	- hrst špenátu v bio kvalitě
 
	- hrst petržele v bio kvalitě
 
	- 2 hrsti bio mandlí
 
Postup:
	- Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidejte trochu mléka a nechte odstát.
 
	- Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte dohladka. Poté vložte dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř.
 
	- Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní pečivo. Poté si ušlehejte tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmíchejte. 
 
	- Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. 
 
	- Kuře vložte do pekáče, přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl.
 
	- Pečte na 180 °C v zakrytém pekáči asi 1 hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.
 
Kopřivová nádivka
Potřebujete:
	- 1 bio kuře
 
	- 4 lžíce bio másla
 
	- bio citrónová kůra
 
	- sůl
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 3
                                                    
                        Zdroj: Bio zebra
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 3
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Bio zebra
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
Na nádivku:
	- 2 hrnky bio pečiva (doporučujeme bílé, den staré)
 
	- 6 bio vajec
 
	- 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
 
	- 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
 
	- špetka majoránky
 
	- špetka muškátového oříšku
 
	- 300 ml mléka
 
	- sůl a pepř na dochucení
 
Postup:
	- Začněte s přípravou nádivky. Do větší mísy přidejte na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravte mléko, do kterého přidejte žloutky.
 
	- Vyšlehejte a postupně přidejte kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochuťte solí s pepřem.
 
	- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně a po částech vmíchejte do nádivky. Takto připravenou nádivkou můžete naplnit kuře nebo ji upéct samostatně.
 
	- Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze nechte dopéct asi jednu hodinu.
 
TIP: V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložte na pekáč, podlijte, přidejte máslo a citronovou kůru. Nechte klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.
Vyrazte na bio farmu
Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezonnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.
Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a právě kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na Kam pro bio a Lovíme bio a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na My jsme bio. Nákupem nejenže podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.