Pečené kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu.
Kuře s nádivkou 3x jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou
V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.
Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou
Potřebujete:
- 1 bio kuře
- 1 bio cibule
- 2 lžíce bio másla pokojové teploty
- sůl
Na nádivku:
- 8 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
- 400 ml bio mléka
- 3 bio vejce
- hrst bio slaniny
- hrst nasekané petrželové natě v bio kvalitě
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
- Kuře osolte ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložte do pekáče a připravte si nádivku.
- Toustový chleba nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Do druhé mísy přidejte mléko a žloutky. Vše promíchejte pomocí metličky.
- Přidejte muškátový oříšek, promíchejte. Poté si navlhčete toustový chleba v mléce. Slaninu nasekejte na kostičky a promněte ji, aby se rozdělila.
- Přidejte do nádivky, opepřete a osolte. Nyní nasekejte přiměřené množství petržele. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně vmíchejte do nádivky.
- Takto připravenou nádivkou naplňte kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřete. Můžete použít také nit. Nyní si nakrájejte cibuli na měsíčky a přidejte ji do pekáče společně s máslem.
- Zalijte troškou vody. Ze zbylé nádivky udělejte kuličky a přidejte ke kuřeti do pekáčku. Pečte v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podlévejte.
Jemná bylinková nádivka s oříšky
Potřebujete:
- 1 bio kuře
- 4 lžíce bio másla
- 1 bio šalotka
- hrst tymiánu v bio kvalitě
- sůl
Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 2 Zdroj: Bio zebra
Na nádivku:
- 4 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
- 3 bio vejce
- hrnek bio mléka
- hrst špenátu v bio kvalitě
- hrst petržele v bio kvalitě
- 2 hrsti bio mandlí
Postup:
- Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidejte trochu mléka a nechte odstát.
- Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte dohladka. Poté vložte dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř.
- Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní pečivo. Poté si ušlehejte tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmíchejte.
- Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte.
- Kuře vložte do pekáče, přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl.
- Pečte na 180 °C v zakrytém pekáči asi 1 hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.
Kopřivová nádivka
Potřebujete:
- 1 bio kuře
- 4 lžíce bio másla
- bio citrónová kůra
- sůl
Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou 3 Zdroj: Bio zebra
Na nádivku:
- 2 hrnky bio pečiva (doporučujeme bílé, den staré)
- 6 bio vajec
- 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
- 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
- špetka majoránky
- špetka muškátového oříšku
- 300 ml mléka
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
- Začněte s přípravou nádivky. Do větší mísy přidejte na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravte mléko, do kterého přidejte žloutky.
- Vyšlehejte a postupně přidejte kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochuťte solí s pepřem.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně a po částech vmíchejte do nádivky. Takto připravenou nádivkou můžete naplnit kuře nebo ji upéct samostatně.
- Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze nechte dopéct asi jednu hodinu.
TIP: V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložte na pekáč, podlijte, přidejte máslo a citronovou kůru. Nechte klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.
Vyrazte na bio farmu
Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezonnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.
Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a právě kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na Kam pro bio a Lovíme bio a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na My jsme bio. Nákupem nejenže podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.
redaktorka FTV Prima