Suroviny
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 80 g
- vařené brambory (ve slupce; vychladlé) 200 g
- vejce 1 ks
- voda (nebo mléko či kombinace) 180 ml
- droždí (čerstvé (případně sušené - 1 g sušeného je 2,5 g čerstvého)) 30 g
- sádlo (rozpuštěné a zchladlé (nebo máslo) + na vymazání a potření) 100 g
- rum (do těsta + 1 lžíce na pomazání) 2 lžíce
- vanilková esence (nebo 1 vanilkový cukr) 2 lžičky
- citronová kůra 1 plod
- sůl 1 zarovnaná lžička
Postup přípravy:
- Do hrnku s polovinou vlažné tekutiny rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Nechte cca 10–15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy odvažte obě mouky, cukr, osolte, přidejte vejce, rum, vanilkovou esenci, citronovou kůru, najemno nastrouhané brambory a zbytek tekutiny.
- Zvolna promíchejte a vlijte vzešlý kvásek. Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu. Hotové těsto poprašte zlehka moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Poté těsto přendejte na moukou zlehka posypanou pracovní plochu a důkladně ho ještě jednou propracujte. Pokud by se těsto lepilo, přidejte trochu mouky. V případě, že z těsta budete dělat buchty, rozdělte ho na 24 kusů a naplňte připravenou náplní, kterou máte rádi. Já tentokrát plnila hruškovými povidly a druhý pekáč byly buchty tvarohové.
- Pekáč důkladně vytřete rozpuštěným sádlem, buchty pokládejte vedle sebe, ale ne úplně "nadoraz", budou ještě chvilku kynout. Každou buchtu vždy ze stran potřete sádlem.
- Nechte kynout ještě 20 minut. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Jakmile vyndáte buchty z trouby, hned je pomažte rozpuštěným máslem s lžící rumu a pocukrujte.
Kynuté si můžete připravit třeba i lívance, podle tohoto videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Další dobrůtky z kynutého těsta: