Šalotky
- šalotka (banánová) 10 ks
- voda 500 ml
- vinný ocet 250 ml
- cukr krupice 250 g
- sůl 25 g
- hořčičné semínko 20 g
- celý pepř 20 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 4 ks
Tatarka
- žloutek 2 ks
- dijonská hořčice asi 2 lžičky
- citronová šťáva
- slunečnicový olej asi 200 ml
- šalotka 1 ks
- nakládané okurky 2 ks
- hladkolistá petržel (a libeček) pár lístků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
- uzený špek 250 g
- cibule 2 ks
- hlávkový salát 1 ks
- červená čekanka 1 menší hlávka
Srdíčka
- kachní srdíčka 500 g
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej na smažení) 2–3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Šalotky oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. V rendlíku promíchejte vodu s octem, cukrem, solí a kořením. Povařte 3 minuty od bodu varu, přidejte šalotku a vařte ještě 1 minutu. Nechte zchladnout v pokojové teplotě a pak uložte do lednice, alespoň na 1 hodinu, ideálně do druhého dne.
- Na tatarku prošlehejte metličkou žloutky s 1 lžičkou hořčice, kapkou citronové šťávy a špetkou soli. Za stálého šlehání přidávejte velmi pomalu slunečnicový olej – nejprve po kapkách, pak tenkým pramínkem. Jakmile má tatarka správnou konzistenci, dochuťte ji hořčicí, citronovou šťávou, solí a pepřem, aby byla omáčka dost slaná a příjemně nakyslá.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Okurku nakrájejte na drobné kostičky. Bylinky nasekejte najemno. Vše vmíchejte do tatarky a uložte ji do lednice.
- Špek nakrájejte na kostičky a opékejte je na suché pánvi na středním stupni dozlatova. Tuk se vyškvaří a kostičky budou křupavé. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Vypečený tuk přeceďte, špek odložte stranou a ve stejné pánvi opečte na tuku cibuli dozlatova.
- Z lednice vytáhněte naložené šalotky. Nálev sceďte a uchovejte. Šalotky nechte okapat na papírové utěrce, případně je ještě osušte.
- Salát a čekanku rozeberte na jednotlivé listy, operte je ve studené vodě a nechte je okapat. Natrhejte je na menší kousky a vložte je do nálevu z šalotek.
- Ze srdíček odřízněte bílou čtvrtinu na široké horní straně (hodí se do vývaru či základu omáčky). Zbylé části srdíček opláchněte pod studenou vodou a osušte.
- Na špízové jehly (nebo na špejle) napichujte střídavě srdíčko a nakládanou šalotku, špíz zakončete srdíčkem. Ve větší pánvi, do které se vejde celá jehla, rozehřejte tuk a když začne kouřit, vložte do něj špíz a zprudka ho opečte ze všech stran dozlatova. Stačí zhruba 3 minuty, aby srdíčka zůstala mírně růžová. Zlehka je osolte a opepřete.
- Listové saláty rozdělte do misek, zalijte je lákem z nakládaných šalotek, posypte vyškvařeným špekem a smaženou cibulí. Podávejte se srdíčky a tatarkou.
PRIMA TIP: Banánová šalotka je odrůda cibule, která svým podlouhlým vzhledem připomíná banán. Roste také v trsu a má jemnou, lehce nasládlou chuť oproti klasické cibuli. Pokud ji neseženete, nahraďte ji sladkou bílou cibulí nebo obyčejnou šalotkou.
Vyzkoušejte také špíz z kuřecích jater se slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Špíz z kuřecích jater se slaninou