Pečená cherry rajčata:
- cherry rajčata (na stonku) 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Risotto:
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- cherry rajčata 250 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- rýže carnaroli (nebo arborio) 200 g
- bílé víno 200 ml
- zeleninový vývar (horký) 1 200 ml
- parmezán 50 g
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř
Na dokočení:
- mozzarella 2 ks
- bazalka
Postup přípravy:
- Cherry rajčata na stonku pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte cca 20 minut při 200 °C do zezlátnutí a dejte stranou, použijete je na ozdobu.
- Hrnec předehřejte na středním plameni a přidejte olivový olej. Přisypte cibuli nakrájenou najemno a restujte dosklovata.
- Přidejte cherry rajčata nakrájená na poloviny a restujte do změknutí. Vmíchejte rajčatový protlak a minutu zarestujte. Přisypte rýži a míchejte cca 1 minutu. Poté přilijte bílé víno a nechte ho vyvařit.
- Za stálého míchání přilévejte po troškách horký vývar. Až se vývar odvaří, přilévejte další vývar až do změknutí rýže, cca 20 minut. Před koncem vaření vypněte plamen, přidejte nastrouhaný parmezán, máslo, sůl a pepř a vymíchejte do krémové konzistence.
- Doplňte o natrhanou mozzarellu, listy bazalky a ihned podávejte s pečenými cherry rajčaty.
V létě si určitě domů přinesete slušné zásoby cukety. Uvařte si podle našeho videoreceptu rizoto právě z ní!
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové rizoto
Nebo mrkněte na další rajčatové recepty: