zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Houbový bulgur s pečenou dýní
Autor: Obilovinová kuchařka Houbový bulgur s pečenou dýní

Houbový bulgur s pečenou dýní

Hodnoceno: 4x
Bulgur je předvařená rozlámaná pšenice, ale je mnohem zdravější než třeba krajíc chleba nebo rýže. Jeho výhodou je i expresní příprava a obrovská variabilita. Vykouzlíte z něj sytou přílohu à la rizoto, nevšední salát i dezert se sušeným ovocem. V tomto případě hrají prim houby a dýně, vizuálně i chuťově atraktivní kombinace plodin, které posbíráte při procházce.
do 1 hodiny
4–5 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dýni i se slupkou nakrájejte na kostičky, rozložte je na plech, zastříkněte olejem, posypte bylinkami, osolte, promíchejte a pečte asi 25 minut dozlatova a doměkka. 
  2. Mezitím vsypte bulgur do menšího hrnce, zalijte ho vroucí vodou, lehce osolte, přiklopte a nechte změknout. 
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a pokrájejte nahrubo, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm nejprve cibuli dosklovita, pak přisypte houby, česnek a kmín a restujte doměkka zhruba 5 minut. Přilijte víno a 200 ml vody, vmíchejte bujon, podle chuti osolte a duste 10 minut, až se tekutina téměř vyvaří. 
  4. Bulgur sceďte, vsypte k houbám, opepřete a 1 minutu prohřejte. Přimíchejte dýni a nadrobno nasekanou petrželku a podávejte. 

PRIMA TIP: Druhou polovinu dýně rovnou také upečte a rozmixujte druhý den na dýňovou polévku nebo na pomazánku se slunečnicovými semínky. Pokud nenajdete houby, zaměňte je za sušené (a namočené 1 hodinu předem), žampiony nebo hlívu. Zdravý bio bujon koupíte třeba v dm, v Marks and Spencer nebo na Rohlik.cz. 

Houbový bulgur s pečenou dýní
Autor: Obilovinová kuchařka Houbový bulgur s pečenou dýní

reklama

Obilovinová kuchařka
Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových. 

Vydalo nakladatelství Smart Press

Související témata: bulgur , dýně , dýně hokaido , houby , Hlavní jídla