Suroviny
- dýně Hokkaidó (malá ) 1/2 ks (400 g)
- olivový olej 2 lžíce
- sušený tymián 1 lžička
- bulgur (pšeničný ) 140 g
- cibule (menší ) 2 ks
- hřiby (čerstvé hřiby nebo jiné houby) 200 g
- česnek 2 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový bujón (sypký ) 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 malý svazek
- sůl
- čerstvě namletý pepř (barevný )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Dýni i se slupkou nakrájejte na kostičky, rozložte je na plech, zastříkněte olejem, posypte bylinkami, osolte, promíchejte a pečte asi 25 minut dozlatova a doměkka.
- Mezitím vsypte bulgur do menšího hrnce, zalijte ho vroucí vodou, lehce osolte, přiklopte a nechte změknout.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a pokrájejte nahrubo, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm nejprve cibuli dosklovita, pak přisypte houby, česnek a kmín a restujte doměkka zhruba 5 minut. Přilijte víno a 200 ml vody, vmíchejte bujon, podle chuti osolte a duste 10 minut, až se tekutina téměř vyvaří.
- Bulgur sceďte, vsypte k houbám, opepřete a 1 minutu prohřejte. Přimíchejte dýni a nadrobno nasekanou petrželku a podávejte.
PRIMA TIP: Druhou polovinu dýně rovnou také upečte a rozmixujte druhý den na dýňovou polévku nebo na pomazánku se slunečnicovými semínky. Pokud nenajdete houby, zaměňte je za sušené (a namočené 1 hodinu předem), žampiony nebo hlívu. Zdravý bio bujon koupíte třeba v dm, v Marks and Spencer nebo na Rohlik.cz.