Komerční sdělení

Jaké mléko pít, když trpíme intolerancí na laktózu? Mlékárna Kunín nabízí Lehké ráno

Představte si, že máte problém s trávením mléka a všech těch chutných mléčných dobrot. To je přesně to, co se děje, když máte laktózovou intoleranci. Jde o to, že vaše tělo nedokáže správně trávit laktózu, což je cukr, který najdete v mléce a mléčných výrobcích. Laktóza je snad všude – v kravském, kozím, ale i v ovčím mléce. Podle Společnosti pro výživu trpí touto nepříjemností asi 10 % lidí v Česku, tedy každý desátý Čech a tenhle počet pořád roste. Jak se s tím poprat, jak si vybrat správné jídlo a jak poznat, že máte právě tenhle problém, vám v našem rozhovoru poradí gastroenterolog Jan Král z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.

Jak to celé funguje?

Normálně máte v tenkém střevě enzym laktáza, který laktózu rozkládá na jednodušší cukry – glukózu a galaktózu. Ty pak vaše tělo bez problémů vstřebá. Jenže když laktázy nemáte dost, laktóza se nedokáže rozložit a pokračuje do tlustého střeva, kde ji bakterie rozloží a vy pak cítíte nadýmání, křeče, bolesti břicha nebo máte průjem.

Jak se laktózová intolerance zjišťuje?

Laktózová intolerance je celkem běžná po celém světě a zjistit ji můžete několika způsoby. Mezi nejčastější patří dechový test na vodík nebo eliminační dieta. „Při eliminační dietě na nějaký čas vyřadíte laktózu z jídelníčku a sledujete, jestli se vám uleví. Pak ji zase zkusíte přidat zpátky a pozorujete, co se stane,“ vysvětluje MUDr. Král.

Laktózová intolerance není alergie na mléko

Je dobré vědět, že laktózová intolerance není totéž co alergie na mléko. Máme dva typy intolerance – primární, kdy se enzym laktáza s věkem ztrácí, a sekundární, která je způsobena třeba celiakií nebo Crohnovou nemocí. Existuje i vzácná genetická forma, kdy se dítě už narodí bez schopnosti produkovat dostatek laktázy. MUDr. Král zdůrazňuje, že alergie na mléko je o imunitní reakci, zatímco u intolerance jde jen o problém s trávením. A to platí i pro další intolerance.

Abychom rozdíl vysvětlili podrobněji. Alergie na mléko, přesněji alergie na mléčné bílkoviny, je imunitní reakce těla na bílkoviny obsažené v mléce, což může vést k závažným příznakům jako je kopřivka, otoky, dechové obtíže nebo anafylaxe.

Naproti tomu intolerance laktózy je neschopnost trávit laktózu, což je cukr nacházející se v mléce, kvůli nedostatku enzymu laktázy. To vede k zažívacím obtížím, jako jsou nadýmání, průjem a křeče v břiše. Zatímco alergie na mléčné bílkoviny je imunitní porucha, intolerance laktózy je problém trávení.

Jak se stravovat s laktózovou intolerancí?

Citlivost na laktózu je individuální. Někteří lidé snesou malé množství laktózy, jiní ani to ne. Potraviny, které obsahují méně než 0,01 g laktózy na 100 g/ml, mohou být označeny jako „bez laktózy“. Laktóza může být i v produktech jako sušená mléka, máslo, smetana a některé sýry. Je důležité si pečlivě vybírat, co jíte.

V obchodech najdete i potraviny bez laktózy

Například Mlékárna Kunín nabízí bezlaktózové mléko Lehké ráno, které najdete téměř v každém obchodě. Můžete tak vařit své oblíbené recepty, které obsahují mléko bez obav z nepříjemných následků. „Lidé s laktózovou intolerancí by měli hledat produkty bez laktózy, které jsou dnes běžně dostupné. Mnohé restaurace už nabízejí bezlaktózové možnosti a je dobré se ptát personálu, pokud si nejste jistí,“ radí MUDr. Král. Recepty na zdravé a chutné pokrmy s bezlaktózovými výrobky najdete i zde.

A co je dobré dodat, tak podle Jana Krále z Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM v Praze, při mírnění symptomů mohou někdy pomoci také probiotika, prebiotika, která podporují zdravou střevní flóru, nebo laktázové tablety, které poskytují enzym potřebný pro rozklad laktózy.

Příklad jídelníčku, kde volte bezlaktózové varianty surovin:

  1. Slaná snídaně: Žitný chléb s plátkem sýra a šunkou a zelenina.
  2. Sladká snídaně: Bílý jogurt, ovesné vločky, ovoce.
  3. Svačina: Rýžový chlebíček s hummusem a zeleninou.
  4. Oběd: Zeleninový salát s kuřecím masem a brambory.
  5. Svačina: Müsli tyčinka a ovoce
  6. Večeře: Zeleninový salát s tuňákem nebo losos s brambory

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty