Hlavní
- hovězí svíčková 600 g
- mrkev 1 kus
Head
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Maso si rozdělte na tři díly. Osolte, obalte je ze všech stran v nahrubo drceném pepři a zprudka opečte ze všech stran na pánvi, aby bylo opečené pouze na povrchu. Přemístěte do trouby vyhřáté na 85 stupňů a nechte 35 až 45 minut táhnout.
- Uvařené raky rozloupněte, ale čtyři si schovejte celé na ozdobu. Vyndejte z nich maso a dejte ho stranou do misky.
- Zbytek raků rozdrťte na malé kousky. Přidejte k nim tymián a rozmarýn a nechte rovněž stranou. Na rozpálené máslo vložte kořenovou zeleninu, čerstvý tymián a rozmarýn. Předejte šalotku, chilli papričku, cukr a společně restujte za stálého míchání asi patnáct minut. Vložte bobkový list, zalijte vínem a přilijte asi 100 ml vývaru z raků. Přilijte 200 ml vody, přiveďte k varu a minimálně hodinu až dvě nechte odkryté probublávat.
- Pak vše propasírujte přes kovové kuželovité síto - tzv. špičák. Vraťte zpět na sporák, přilijte smetanu, koňak a špetku pálivé papriky. Vše jen s koňakem lehce povařte.
- Nakonec do omáčky vraťte uvařené račí maso, orestované ještě na másle a špetce cukru s koňakem a hráškovými lusky. Podávejte s nasucho opečeným chlebem potřeným lanýžovým máslem.