Suroviny
- slunečnicový olej 200 ml
- česnek 8 stroužků
- oregano 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- kardamom (mletý ) 3/4 lžičky
- muškátový květ 1/2 lžičky
- kuřecí křídla 1 kg
- červená cibule 1 ks
- lilek 1 ks
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- řecký jogurt 300 g
- olivový olej 50 ml
- kopr (čerstvý ) 1 a 1/4 hrsti
- citron 2 ks
- sušený česnek 1 lžička
- pita chléb 6 ks
- černé olivy (bez pecky) 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V míse promíchejte olej, rozmělněný česnek, oregano, sladkou papriku, kardamom, muškátový květ, sůl a pepř. Přidejte kuřecí křídla, kolečka cibule a promíchejte. Marinujte nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Třicet minut před grilováním nechte nasolený, na 0,5 cm silná kolečka pokrájený lilek pustit vodu. Papriky zbavené jádřince rozkrájejte na větší kusy a nechte stranou.
- Na rozehřátém grilu pečte křidélka 10 minut, otočte a dalších 10 minut dopečte. Občas přetřete marinádou. Současně na grilovacím tácku ogrilujte i osolenou a opepřenou papriku a lilek.
- V misce vyšlehejte dresink z řeckého jogurtu, olivového oleje, 1 hrsti najemno nasekaného kopru, šťávy z půlky citronu, sušeného česneku, soli a pepře.
- Ke konci grilování opečte pita chleby, z každé strany 30 vteřin.
- Křidélka se zeleninou servírujte ozdobené kolečky citronu, zakapané dipem a posypané koprem. Podávejte s pitou a olivami.
Chcete další inspiraci pro své grilování? Zkuste také tyto recepty.
Grilovaná kuřecí křidélka bohyně Artemis 2 Zdroj: archiv Albert