Suroviny
Postup přípravy
1
Oloupané cibule přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit
Cibuli občas promícháme a dáváme pozor, abychom ji nepřipálili
Po chvíli přidáme do kastrolu bouquet garni (tymián, bobkový list, velkolistá petržel, řapíkatý celer, mrkev, pórek)
Zhruba po 40 min
se cibule zabarví do tmavohněda
V této fázi zvýšíme oheň a cibuli zastříkneme martini
Necháme alkohol odpařit a zalijeme vývarem
Necháme zavařit a zahustíme studenou jíškou
Dochutíme solí a pepřem
Necháme provařit 15-20 min
Polévku nalijeme do zapékací nádoby
2
Bagetu si mezitím nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté, které necháme rozehřáté na 140° vysušit
Navrch polévky položíme připravené krutony z bagety, které překryjeme plátkem sýra a zasypeme nastrouhaným sýrem
Dáme péct do rozpálené trouby, aby se nám sýr a krutony krásně zabarvily a spojily
Polévku podáváme hodně horkou