Salát:
- olivový olej 1 lžíce
- anglická slanina 8 plátků
- světlá bageta (malá; na krutony) 1 ks
- směs listových salátů (ideálně s čekankou) 200 g
- šalotka 1 ks
- vejce 2 ks
Zálivka:
- olivový olej 100 ml
- dijonská hořčice 2 lžičky
- vinný ocet (světlý) 25 ml
- česnek (propasírovaný) 1/4 stroužku
- šalotka (najemno nasekaná) 1/2 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy:
- Troubu (ideálně horkovzdušnou) předehřejte na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem dejte plátky slaniny.
- Bagetu nakrájejte na menší kousky, přidejte ke slanině a pečte dokřupava asi 10 minut. Mezitím si připravte zálivku.
- Vyšlehejte olivový olej spolu s dijonskou hořčicí. Přidejte ocet, propasírovaný česnek a najemno nasekanou šalotku, dochuťte solí a pepřem a ještě vyšlehejte.
- Připravte si ztracená vejce. V kastrůlku přiveďte vodu s octem k varu. Potřebujete poměr ¾ vody na ¼ octa. Jakmile se začne voda vařit, zamíchejte v ní lžící tak, aby se vytvořil vír.
- Do něj vlijte vejce (dopředu si ho rozklepněte do malé misky). Díky víru se vejce zabalí do požadovaného tvaru.
- Vařte asi 2 minuty. Poté ztracené vejce vyndejte a přendejte do misky se studenou vodou, aby se zastavil var. Pokud připravujete 2 saláty, opakujte proces i s druhým vejcem.
- Mix salátů ve větší míse promíchejte se zálivkou. Přidávejte ji postupně, aby v ní salát neplaval. Použijte jen tolik, kolik budete chtít, a pak salát rozdělte na talíře.
- Ozdobte najemno nasekanou šalotkou, přidejte opečenou slaninu, krutony a ztracené vejce. Salát můžete lehce osolit a opepřit.
Další recepty ve francouzském stylu: