Náplavky ožívají! Nové tipy, kde si nejlépe vychutnáte drink u vody

Má to neopakovatelné kouzlo a naštěstí si provozovatelé barů uvědomili, že s místem u vody nešlápnou vedle. Obliba náplavek u řeky či míst na břehu rybníka se přesouvá z Prahy i do mnoha dalších měst a rozhodně je z čeho vybírat.

Windy point na Lipně ve znamení surfu

Sluníčko, písek, koktejly, holky v bikinách a kluci na surfech. Ne, to nemluvíme o australském pobřeží, Bali nebo západní Francii, ale o českém Lipně. Plážový bar a místo, kde slovo “chill” nabývá na těch správných obrátkách, se jmenuje Windy point. Tam kde vane správný vítr a servírují se koktejly od povolaných profíků. David Neumann, mistr ČR a vicemistr Evropy ve Flair bartendingu, tedy v barmanském stylu, kde barman svým uměním pobaví hosta a zároveň je rychlejší a efektivnější při přípravě nápojů, se rozhodl splnit si svůj sen a to mít vlastní plážový bar. Měl dlouhou praxi v Chorvatsku na plážovém baru, kde 8 let pracoval a mezi tím se stačil inspirovat u plážových barů, které objevoval napříč zeměkoulí. A pak v roce 2007 objevil písečnou pláž na Lipně a sen se stal skutečností.

“Myslím si, že nejsme výjimeční jen na Lipně, ale v celé ČR. Výjimečná je totiž hlavně samotná pláž, už dávno před tím, než jsme z ní začali budovat „středisko“, jako je nyní. Dále si zakládáme na jedinečné profesionalitě a stylu práce, které používáme při výrobě koktejlů, tedy „co drink to show“, a nadčasovým designem a dalšími skvělými nápady, které jinde v ČR neuvidíte. Hlavně se ale soustředíme na pohodovou atmosféru a přístup k hostům,” dodává David. Místní samozřejmě nejvíce milují koktejly, které jsou zde připravovány na vysoké úrovni a pocit, že se nachází někde v Karibiku a ne u Lipenské přehrady.

Na “Větrné hůrce” naleznete nejen dobře zásobený bar s profesionálními barmany, ale i bistro s parádním výhledem ze střešní terasy na jezero a šumavské hory. V plážové nabídce najdete sendviče, bagety, tousty, hot dogy, ale zmrzlinu nebo italskou kávu. O víkendech se griluje.

O sportovní a kulturní program zde také nebudete mít nouzi. Jak jinak než paddleboarding, beach volleybal, yoga a fitness a večer nadupaný mejdan po celé léto. Prostě dokonalá kombinace každého beach boye a bikini girl. Adresa: Windy Point Černá v Pošumaví - Jestřábí tel.: +420 604 847 808

Otevírací doba: V červnu • od 10:00 – 22:00 V červenci a srpnu • čt-ne 09:00 – 23:00 • pá-so 09:00 – 01:00

Romantika v Poděbradech. Bistro & Grill Sotto Ponte

Poděbrady jsou takřka ideální lokalitou na okouzlující procházku podél Labe. Navíc lázeňská města kdysi bývala ukázkou prosperity, luxusu a dobré gastronomie. Několik desetiletí naší historie se však lázeňská zařízení potýkala s úpadkem a jídla chutnala jak ze školní jídelny. Po revoluci zas lákala turisty a klienty na typická česká jídla, která se příliš neslučovala se zdravou životosprávou, kvůli které se do lázní jezdí. Naštěstí se karta obrací a do těchto měst se vrací lidé, kteří chtějí nabízet svým hostům kvalitní a dobrou kuchyni i něco extra. Takovým případem je moderní bistro Bistro & Grill Sotto Ponte, které na pravém břehu řeky Labe stojí už od roku 2008.

Otec zakladatel, Jakub Parus, se pohybuje v gastronomii už léta a konceptů restaurací už měl tu čest poznat desítky. Tak se svou ženou vybudoval z bytového domu Sotto Ponte, italskou trattorii, do které jezdili hlavně hosté z Prahy a známí, místním chvíli trvalo, než se do ní zamilovali. V Jakubově životě i v příběhu bistra pak nastal zlom a na chvíli se jejich cesty rozešly, kdy Jakub svěřil restauraci svým věrným zákazníkům, kteří o podobném konceptu snili. Jakubovi to však nedalo a rozjížděl různé projekty v Praze včetně nové podoby lahůdkařství Jan Paukert na Rohanském nábřeží. Všechny tyto mise mu ale nakonec dopomohly k tomu, aby se vrátil do Poděbrad a znovuotevřel Bistro a Grill Sotto Ponte tak, jak ho můžete vy ochutnat dnes.

Uvnitř podniku naleznete svěží industrální architekturu, která však působí útulně a domácky. Velkolepý výhled však hostům dopřává prostorná terasa, kde můžete posededět až do večerních hodin a sledovat západ slunce při večeři z grilu, na které si zde zakládají. Menu se upravuje téměř každý týden a čerpá nejen z vlivu asijské kuchyně, ale nabízí i pestrou nabídku ryb s steaků, které se tak hodí k teplým letním večerům. Dát si v Poděbradech dobré udon nudle, ramen nebo slávky není dneska už žádná fantazie. Původně doplňkové burgery se staly evergreenem, a i když je dnes dělají všude, k Jakubovi a jeho týmu se vrací hosté z poměrně širokého okolí. Největší šlágr je, když se Jakub pustí do pochoutky zvané brisket, což je hovězího hrudí, které 10 hodin marinuje, 10 hodin udí a pak ho ještě griluje. Stejně tak tradiční bourání celého tuňáka, ze kterého následně připravuje menu. K letošku jich mají za sebou již 17. Úspěšné jsou i domácí klobásky typu Merquese, které si vyrábí sám z jehněčího od svého bratra, který má farmu na Kokořínsku.

“Chceme mít něco pro každého. Chceme, aby se k nám nebáli přijít kluci po tréninku rugby na pivo a burger, ale aby zároveň hosté měli jistotu, že když si budou chtít dát něco super a užít si to, tak to taky umíme. Tuhle zimu jsem třeba přivezl lanýže z Piemontu a nechal si poslat Wagyu (jedno z nejdražších a nejchutnějších hovězí na světě) z Japonska a oboje mělo neskutečný úspěch,” dodává Jakub, který se právě vrátil z Německa se zásobou skvělých rieslingů, které mu prý dodávají na kuráži napsat nám, co je v Sotte nového. Adresa: Bistro & Grill Sotto Ponte Pražská 62, Poděbrady tel.: +420 777 765 690

Otevírací doba: • Po - Čt: 11:00 – 22:00 • Pá - So: 11:00 – 23:00 • Ne: 11:00 – 22:00

Garden party po pražsku. Karlínský přístav 18600

Praha je zatím asi jediné město, kde význam řeky restauratéři a kavárníci dokáží využít naplno. Pražská náplavka je mohutná tepna všech mejdanů a v poslední době se snaží i o nějakou tu gastronomii. Ale psát o Náplavce už je dneska jako lít vodu do mlýna, jak říká přísloví. Jsou i jiná místa, kde si můžete vychutnat skvělou atmosféru. Jedním z nich je zapovězený Karlínský přístav, který sdružuje nejen lidi, co rádi posedí u řeky se skleničkou, ale i tvůrčí lidi z mnoha oblastí.

Přístav každoročně pořádá soutěž pro architekty do 35 let, díky níž postupně vybavují prostor mobiliářem. V roce 2014 to byl betonový ztracený nábytek, v roce 2015 betonové skulptury s přístavní tematikou nebo viniční altán s tou nejkrásnější vyhlídkou na Holešovice.

V Přístavu můžete zakotvit i s vlastním programem. Uspořádat oslavu, dětský den, diskusi či přednášku. Fantazii se meze nekladou s jednou podmínkou – prostor i program musí zůstat otevřené všem a bavit je. Skvělé je, že vám zde půjčí gril a vy si můžete udělat barbecue přímo u řeky. Samozřejmě s vlastním jídlem a nádobím. Pití si však kupte v baru Maják, který je otevřen od konce dubna až do konce září, abyste tak přispěli na provoz tohoto kouzelného místa. Bar je vestavěn do lodního kontejneru a můžete si v něm dát karlínské pivo Křižík 11°, domácí i lahvové limonády, kávu a mnoho dalšího. V Přístavu stojí i pec na chleba. Když po sezoně 2015 hledala holešovická Prazelenina nové působiště, musela někam přesunout pec, v níž místní kultivátoři kvásku pravidelně pekli svůj chléb. Deset tun betonu se z rozhodnutí prazeleniňanů přesunulo přes řeku do Přístavu, kde od té doby slouží k občasnému pečení chleba a příležitostnému pečení či ohřívání jiných pokrmů.

V Přístavu mají i vlastní ovoce, 6 ovocných stromů (hrušně, švestky, jabloně) a několik rybízových a angreštových keřů. Chvíli to prý potrvá, ale za pár let bude díky tomu možné si něco v létě utrhnout ze stromu a rovnou sníst.

Pro ty co pracují z domova, zde nabízí volný prostor k užití. A co jiného si přát, než pracovat s drinkem v ruce v houpací síti a koukat na Vltavu.

Adresa: Za Karlínským přístavem Karlín, Hlavní Město Praha, Czech Republic tel.: 602 306 123

Autor: Michaela Chrpová

Další tipy na skvělá místa u vody po celém Česku:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty