Těsto
- hladká mouka 300 g
- Vejce 1 ks
- Olivový olej 100 ml
- vlažná voda 30 ml
- Sůl
Náplň
- středně velký květák 1 ks
- Vejce 4 ks
- najemno nastrouhaný parmazán nebo Gran Moravia 40 g
- sójová smetana na vaření 200 ml
- Olivový olej
- čerstvý rozmarýn 2 snítky
- himálajská růžová sůl
- čerstvě mleté nové koření
- špetka mletého muškátového květu
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Do misky kuchyňského robota nasypte všechny suroviny na těsto a vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochníček, zabalte ho do potravinové fólie a nechejte hodinu odležet v ledničce.
- Mezitím předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozdělte na růžičky a rozložte na plech vyložený papírem na pečení.
- Květák osolte, přidejte rozmarýn a všechno pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut dozlatova.
- Hned jak je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vyndejte z ledničky, vyválejte z něho placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo vše v záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchněte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím zamíchejte v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, koření, a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a všechno zalijte připravenou směsí.
- Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.
- Hotový koláč podávejte ještě teplý.
Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, víc receptů najdete na blog.kitchenaid.cz.