Dezert
- kvasnice (šešené nebo kostka - volitelné ) 1 dávka
Head
- smetana 2 lžíce
- vanilkový cukr 5 kusy
- moučkový cukr 400 g
- hladká mouka 500 g
- mléko 0.5 l
Head
- žloutek 3 kusy
Dezert
- tvaroh 0.5 kg
- cukr
- vanilkový cukr 1 kus
- vejce 1 kus
- polohrubá mouka 200 g
- máslo 120 g
- vanilkový cukr 2 kusy
- moučkový cukr 200 g
- perník 100 g
Postup přípravy
Z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky rozděláme kvásek. Zaděláme těsto z hladké mouky a mléka, do kterého nastrouháme celé máslo. Přidáme tři žloutky, moučkový cukr, trošku soli a citronové kůry. Necháme hodinu kynout. Na pomoučeném vále vykrajujeme lžící těsto a plníme koláčky tvarohovou náplní.
Zabalíme, vytvarujeme koláček, který klademe na vymazaný plech, povrch potřeme povidly, na to přijde posýpka. Nakonec potřeme kraje rozšlehaným vejcem se smetanou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 stupňů C dozlatova. Když to voní po celém domě, je hotovo!
Dezert
Babiččiny koláčky
Ingredience:
- 120 g másla (na posypání)
- 2 vanilkové cukry
- 500 g hladké mouky
- 250 g ztuhlého másla
- 1 sušené kvasnice nebo kostka droždí
- 3 žloutky
- 100 g strouhaného perníku
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové kůry
- 0,5 l mléka
- pár lžic smetany
- 1 sklenice povidel
Na náplň:
- 0,5 kg tvarohu
- cukr
- 1 vanilkový cukr,
- 1 vejce
Na posypání:
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 2 vanilkové cukry
- 200 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného perníku
Vše smícháme, až vznikne žmolenka.