Yotam Ottolenghi

Pálivá ruleta – kukuřičné placky s chilli papričkou

Moje hodnocení
10x

Název jídla odkazuje na možnost, že si kousnete do velice pálivého sousta, zvlášť pokud použijete extra ostré chilli papričky. Smyslem tohoto jídla však není sežehnout vaše chuťové buňky, ale naopak je překvapit kombinací křupavé smažené zeleniny v těstíčku z kokosového mléka. Chilli papričky vybírejte podle chuti, malé padrón se hodí výborně, v českém prostředí zabodují i feferonky. A pokud ostré z duše nesnášíte, můžete je s klidem vynechat.

4 porce
60 minut
izraelská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na tenké plátky, chilli papričku zbavte semen a nakrájejte ji nadrobno. Z klasů vyloupejte zrníčka kukuřice.
  2. Semínka koriandru opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní a podrťte je v hmoždíři.
  3. Ve velké míse prošlehejte vejce, kokosové mléko, hladkou a kukuřičnou mouku, kypřicí prášek, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu, opražená semínka koriandru, 1½ lžičky soli a pořádnou špetku černého pepře na hladké tekuté těsto.
  4. Vmíchejte do něho dýni, kukuřici, jarní cibulky, koriandr a chilli papričku.
  5. Ve středně velké pánvi rozehřejte 1cm vrstvu slunečnicového oleje na vysokou teplotu. Do oleje nalijte zhruba tři lžíce těsta a smažte je asi 2 minuty. Do povrchu smaženky zatlačte opatrně rukou 1–3 papričky padrón (podle velikosti) a pokračujte ve smažení ještě minutu. Smaženku obraťte a smažte 3 minuty z druhé strany dozlatova. Vyjměte, nechte přebytečný tuk odsát na papírové utěrce a odložte smaženku na teplé místo (například pod pokličku nebo do trouby předehřáté na 50 °C), zatímco budete stejným způsobem zpracovávat zbývající těsto.
  6. Limetu nakrájejte na klínky. Smaženky podávejte teplé s kousky limety.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty