Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem Foto:
Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem
Foto: Kublanka.cz

Pesto si běžně dáváme s těstovinami, ale co ho jednou přidat přímo do chlebového těsta? Už jsme vyzkoušeli krajíc chleba pomazaný vrstvou bazalkového pesta a olizovali jsme se až za ušima! Tento recept jsme proto nemohli vynechat! :)

Recept

Sýrovo-česnekový trhací chléb Foto:

Sýrovo-česnekový trhací chléb

Takzvaný "pull apart bread" je velice populární chuťovkou a hodí se snad na každou oslavu. Trhání rozhodně ocení především děti, ale i dospělé bude tento způsob...
Suroviny
sušené droždí 5 g
sůl 7 g
změklé máslo 20 g + na vymazání
vejce 1 + 1 ks
plnotučné mléko 50 ml
voda 190 ml
Bazalkovo-mandlové pesto:
bazalkové listy 3 velké hrsti
česnek, utřený 1 malý stroužek
nastrouhaný parmazán, najemno 3 lžíce
blanšírované opražené mandle, najemno nasekané 1 lžíce
citronová šťáva 1 lžička
panenský olivový olej 60 ml
sůl podle chuti
Postup
1

Hladkou mouku prosejte do velké mísy. Přidejte cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které prsty rozdrobte do mouky.

2

V misce prošlehejte 1 vejce s plnotučným lékem a vodou. Jakmile nemáte v mouce žádné kousky másla, přilijte prošlehané vejce s mlékem a vodou a vypracujte s pomocí elektrického hnětače nebo robota hladké a elastické těsto (15–20 minut).

3

Jakmile se těsto při hnětení začne oddělovat od stěn mísy a začíná se formovat do koule, vyklopte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně prohněťte rukama (5–10 minut). Z těsta vytvarujte kouli a dejte ji na 15 minut odpočinout do mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií.

4

Mezitím si připravte bazalkovo-mandlové pesto. Bazalku, nastrouhaný česnek, najemno nasekané mandle a citronovou šťávu dejte do mixéru a za postupného přilévání olivového oleje rozmixujte dohladka. Na závěr přidejte najemno nastrouhaný parmazán a několika krátkými pulzy promixujte. Dochuťte solí a uložte v chladničce.

5

Formu na biskupský chlebíček o rozměru 30 x 12 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na obdélník 25 x 40 cm, který potřete bazalkovým pestem (kromě zhruba 2 cm širokého okraje). Těsto srolujte, spoj seštípejte a roličku položte na pracovní plochu spojem dolů. Nůžkami nebo nožem roličku podélně rozřízněte (konec nechte spojený) a těsto spleťte do spirály.

6

Chléb opatrně přeneste do připravené formy na biskupský chlebíček, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (60–90 minut).

7

Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynutý chléb opatrně potřete prošlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut). V polovině pečení chléb otočte. Upečený chléb vyndejte z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.

Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem 2 Foto:

Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem 3 Foto: Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama