Letní radovánky se neobejdou bez příjemného osvěžení a zmrzlina k nim rozhodně patří. Zmrzlinový trh je každý rok plný nových chutí, tvarů i barev. Ať už rádi experimentujete, nebo sázíte na osvědčenou chuť, vždy dbejte na kvalitu.
Jak si vybrat tu nejlepší zmrzlinu
Jak poznat kvalitní zmrzlinu?
Zásadní poznámkou je to, že kvalitu zmrzliny nelze posoudit bez jejího ochutnání. Kvalitní zmrzlina se dá poznat podle několika hledisek:
- je hladká
- není zrnitá (při rozpouštění v ústech není drsná/pískovitá)
- ihned neteče (tzn. neuvolňuje vodu)
- má čistou chuť po použitých surovinách, bez cizích příchutí
- není ostře barevná
- známkou vysoké kvality je též obsah smetany, tvarohu, jogurtu, ovoce, ovocných a čokoládových kousků, ořechových plodů apod.
Čeho si všímat na prodejně?
Pro kvalitu zmrzliny je důležité udržení stálé mrazírenské teploty, proto je velmi nutné se v obchodech podívat na teplotu v mrazicím pultu.
Sledujte i výrobky, které mají průhledné víčko. Pokud je v těchto obalech zmrzlina s námrazou, kvůli nedodržení teplotního režimu bude kvalita zmrzliny pravděpodobně narušená ve všech výrobcích.
Jak se vyznat ve složení?
Složení je na výrobcích uvedeno v sestupném pořadí – tzn. na prvních místech jsou uvedeny ty suroviny, kterých je tam nejvíce. Pokud výrobci používají pro výrobu zmrzliny sušené mléko, které je nutné navodnit, pak je přirozené, že se na prvním místě objeví voda a není to špatně.
Pokud je ale ve složení z mléčných složek uvedená pouze syrovátka, pak se určitě nejedná o kvalitní produkt.
Čeho si všímat na obalu?
Na obalu určitě sledujte datum trvanlivosti, výrobce a v neposlední řadě také obsah složek, které by měly garantovat kvalitu (ovoce, tvaroh, smetana, mléko...)
Zmrzlinové tipy sestavila MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin Prima