Suroviny
- máslo 1 lžíce
- hruška (oloupané a nakrájené na plátky) 4 ks
- cukr krupice (přírodní) 50 g
- smetana ke šlehání 50 ml
Karamel
- smetana ke šlehání 125 ml
- cukr krupice (přírodní) 120 g
- mletá skořice 1/4 lžičky
Dokončení
- jablečná šťáva (nebo hrušková) 300 ml
- hruškovice (nemusí být) 2 lžíce
- cukrářské piškoty 120 g
- jogurt (smetanový) 250 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- smetana ke šlehání 120 ml
- Mandlové lupínky (nasucho opražené)
- sněhové pusinky
Postup přípravy
- Na hrušky rozehřejte máslo ve velké nepřilnavé pánvi. Vložte hrušky a za občasného obracení je opékejte asi 5 až 10 minut, až zezlátnou. Přidejte cukr a smetanu a asi 2 minuty povařte, až se cukr rozpustí. Dejte stranou.
- Na karamelovou omáčku promíchejte všechny přísady v malém kastrůlku a zahřívejte na středním stupni, až se cukr rozpustí. Nepřikryté povařte asi 3 minuty do zhoustnutí. Dejte stranou.
- V misce promíchejte šťávu s hruškovicí, pokud ji používáte. Třetinu piškotů namočte do šťávy a vyložte jimi podávací mísu nebo je rozdělte do pohárů. Zakapejte karamelovou omáčkou, rozložte část hrušek, přidejte další namočené piškoty a na ně naneste jogurt smíchaný s vanilkovým cukrem, vrstvy opakujte. Zakončete ušlehanou smetanou a posypte mandlovými lupínky.
- Dezert přikryjte a dejte ho chladit na nejméně 6 hodin. Před podáváním ho ozdobte pusinkami.
Připravte domácí sněhové pusinky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neprůstřelný recept na křehké sněhové pusinky z bílků