Suroviny
- máslo 10 g
- jasmínová rýže (např. SOS) 140 g
- mléko (polotučné) 1 l
- sůl 1 špetka
- vanilkový cukr 1 balíček
- mascarpone 100 g
Karamelizované hrušky:
- máslo 20 g
- hruška (větší) 2 ks
- třtinový cukr (tmavý) 1 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
Postup přípravy:
-
Mléko přiveďte v rendlíku pod bod varu a udržujte ho teplé. V hluboké pánvi rozpusťte máslo a na něm orestujte rýži.
-
Poté zalijte rýži naběračkou mléka, osolte špetkou soli a vařte na mírném plameni. Rýži nyní vařte tak, jako byste vařili rizoto – vždy když se mléko vstřebá, zalijte rýži další naběračkou mléka.
-
Vařte tak dlouho, než bude rýže úplně měkká, ale měla by zůstat lehce tekutější konzistence. Nakonec oslaďte vanilkovým cukrem a do uvařené kaše vmíchejte mascarpone, které nechte už jen rozpustit, kaši dále nevařte.
-
V průběhu vaření rýže připravte karamelizované hrušky. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte plátky hrušek, které orestujte a zasypte je cukrem, přidejte skořici a nechte zkaramelizovat, 5 minut povařte a poté nechte být.
-
Hotovou kaši přendejte do hlubšího talíře, nahoru přidejte plátky hrušek a můžete přidat dle chuti kousek kvalitní čokolády, nasekané ořechy a jiné drobné ovoce.
Další recepty na chutnou mléčnou rýži najdete u nás na webu
Anebo pokud chcete, vyzkoušejte krupicovou kaši podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdet ZDE