Focaccia
- hladká mouka 500 g
- vlažná voda 400 ml
- mořská sůl 1 dávka
- droždí 20 g
- olivový olej 1 dávka
Vitello tonnato
- řapíkatý celer 4 kusy
- majonéza 3 lžíce
- olivový olej 1 dávka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Telecí kýtu lehce osolíme a stáhneme provázkem jako roládu. Na olivovém oleji maso zprudka opečeme z obou stran a přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer, tuňáka, ančovičky a kapary. Přiklopíme a dáme péct na 100 °C na jednu hodinu.
2. Po upečení maso vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Směs rozmixujeme a přimícháme majonézu. Podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme plátky vyskládané na talíři a přelité tuňákovou omáčkou.
3. Sevírujeme s doma upečenou focacciou. Vodu, droždí, špetku cukru, sůl a olej rozmícháme do kvásku a lehce zaprášíme moukou. Odložíme na pět minut na teplé místo, poté přimícháme zbytek mouky a necháme dál v teple kynout asi půl hodiny. Z vykynutého těsta vytvoříme tři centimetry vysokou placku a prsty do ní zapracujeme hrubozrnnou sůl a olivový olej. Na pečicím papíru upečeme dozlatova na 250 °C.