zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí
Autor: Společně s chutí Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí

Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí maso

Pokud jste v kuchyni "jako doma", jistě víte, že nejjemnějším hovězím masem je svíčková. Jelikož se nachází podél bederní části páteře skotu a neprovádí téměř žádný pohyb, je toto maso velice libové a zachovává si vláčnou strukturu. Jak svíčkovou ze syrového stavu změnit na lahodné sousto na vidličce?

reklama

Pokud si od řezníka přinesete domů celou hovězí svíčkovou, dokážete z jejích jednotlivých částí vykouzlit hned několik gurmánských dobrot. Nejsilnější konec svíčkové, takzvaný palec, je ideální pro poctivé "masožravce". Připravíte z něj totiž pořádný kus steaku známého jako chateaubriand steak. Ten se peče a podává v celku a váží v průměru až 500 gramů! O něco menší steakové řezy připravíte ze středové části zvané filet mignon. No a nejužší část, špičku svíčkové, si odložte na syrové záležitosti jako jsou tatarský biftek nebo carpaccio.

Tohle jste možná nevěděli: Jak říká šéfkuchař Marek Pavala, kvalitní hovězí si nemusí odepřít ani těhotné ženy. Hovězí maso označuje za jediné, které je bezpečné pro budoucí maminky například i v medium rare stavu. V show "Společně s chutí" nedávno jeho dorůžova propečený hovězí steak ochutnala  i skvělá profesionální tanečnice, budoucí maminka Ivana Gáborík.

Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí
Autor: Společně s chutí Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí

Sůl má vždy přednost

Pokud i vy solíte maso až téměř v závěru pečení či vaření, neděláte dobře. Jak tvrdí Marek Pavala, solte ještě předtím, než maso položíte na pánev či na gril. Pouze tak maso pořádně nasákne chutí soli. S bylinkami a kořením si naopak dejte načas. Přidejte je až v závěru pečení, aby se nespálily dříve, než uvolní své aroma.

Nehýbat, neposouvat!

Během pečení potřebuje být maso v co nejdelším kontaktu s horkou plochou, ať už je to gril nebo pánev. Nechte maso vždycky pár minut klidně ležet na jedné straně v pánvi nebo na grilu a nehýbejte s ním. Na neopečenou stranu ho otočte, až když povrch zkaramelizuje. Postupně jej na pánev pokládejte z každé strany, čímž se vnitřek rovnoměrně propeče přesně tak, jak má.

Aby vám šla každá příprava jídla jako po másle, můžete si pomoci stylovými kuchyňskými pomocníky. Klikněte na https://cokeandmeal.cz/ a pojďte vyhrát profesionální spotřebiče značky SMEG v křupavém designu s nádechem italského retra. 

Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí
Autor: Společně s chutí Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí

reklama

Související témata: společně s chutí

reklama

Přečtěte si také